Raskaus ilman päihteitä

Raskauden aikainen alkoholinkäyttö on riski kasvavalle sikiölle. Jatkuvana ja runsaana se johtaa pahimmillaan lapsen FAS-oireyhtymään monimuotoisine ja vaikeine seurauksineen. Yli 3 000 sikiön lasketaan altistuvan alkoholille joka vuosi.

Raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten hoitoa pohtiva työryhmä aikoo esittää tahdosta riippumatonta hoitoa eli niin sanottua pakkohoitoa (Helsingin Sanomat 5.1.). Sellainen on käytössä Ruotsissa.

Raskauden aikana on kysymys kahden ihmisen terveydestä. Kasvava sikiö on avuton eikä voi tehdä yhtään päätöstä tulevasta elämästään, mutta äiti voi tehdä hyviä päätöksiä molempien puolesta, jos haluaa, jaksaa ja osaa. Synnytyksen jälkeen äidin olisi oltava tolkuissaan ja kyettävä huolehtimaan lapsestaan. On siis kysymys myös hänestä.

Vapaaehtoisen hoidon tarjonta vaihtelee eri puolilla maata. Missä sitä on, tulokset ovat hyviä. Neuvoloissa on koulutettuja terveydenhoitajia ja käytössä menetelmiä päihdeongelmien havaitsemiseksi. Terveydenhoitajien työ valuu kuitenkin hiekkaan, jollei ole paikkaa, jonne päihdeongelmaisen äidin voi osoittaa. Raskaana olevaa naista ei voi panna jonoon odottamaan. Hoitoa on tarjottava heti kunnan maksusitoumuksella.

Pakkohoitomahdollisuus on oltava käytettävissä kaikkein vaikeimmissa tapauksissa silloin kun sikiö on ilmiselvässä vaarassa. Pakko saattaa synnyttää vastarintaa, mutta toisaalta myös kiitollisuutta, jos äidin oma tahdonvoima ei riitä. Jos pakkohoito tulee lakiin, silloinkin on huolehdittava, että hoitopaikkoja on riittävästi tarjolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.