Rasvakeskustelu hämmentää ihmisiä

Julkisuudessa vellovassa rasvakeskustelussa alkaa olla jo pahasti palaneen käryä. Ihmisten terveydestä vastaavien asiantuntijoiden tai niinä esiintyvien mielipiteet menevät niin pahasti ristiin, että tavallinen kansa ei tiedä enää, kehen uskoa. Kansanterveyden kannalta tilanne on enemmän kuin huolestuttava.

Pohjois-Karjalasta 1970-luvulla alkanut valistustyö on tuottanut hyviä ja jopa erinomaisia tuloksia. Opastus oikeaan ruokavalioon, tupakoinnin lopettamiseen ja liikunnan lisäämiseen on kohottanut elämisen laatua koko valtakunnassa eikä vain sydänvaivoista kärsineellä itärajalla.

Pohjois-Karjala -projektin keskeinen tavoite, kovien eläinrasvojen korvaaminen pehmeillä kasvisrasvoilla, on asetettu kuitenkin nyt kyseenalaiseksi julkisuudessa. Terveystutkijat ja lääkärit ovat käyneet tiedotusvälineissä henkien taistelua, jossa kumpikaan osapuoli ei ole antanut periksi omista havainnoistaan tai suosituksistaan.

Väittelyä seuranneilla kansalaisilla on kahtalainen olo. Yhtäältä ihmetellään, miten tiede voi tuottaa näin ristiriitaisia tutkimustuloksia ja toisella riemuitaan, että pitkästä aikaa suomalaisilla on taas lääkärin lupa panna paksusti voita leivälle ja vielä siivu silavaa sen päälle.

Pohjois-Karjala -projektia menestyksellisesti vetäneitten tutkijain näkökulmasta on surullista, että projektin suuret saavutukset mitätöidään yhden tietyn asian varjolla. Kansanterveyden kannalta ollaan jouduttu tilanteeseen, jossa metsää ei nähdä puulta. Kansallisesta terveydenhuollosta vastaavilla viranomaisilla on kovat ajat, mutta yleisen edun nimissä heidän ei pitäisi lähteä muuttamaan suosituksiaan hetken hurmassa, arvostelijain hiljentämiseksi.

Nykyisten terveyssuositusten arvostelijat saavat kyllä ymmärtäjiä kansan keskuudesta. Joka asiassa on aina joukko ihmisiä, joka suhtautuu epäillen tai vastahankaisesti ylhäältä annettuihin ohjeisiin ja suosituksiin.

Monet yleisen linjan vastustajat esittävät oman, poikkeavan näkemyksensä varsin vakuuttavasti, mutta tavallisen kansalaisen pitäisi muistaa, että arvostelijoillakin on usein omat tarkoitusperänsä. Useimmiten ne ovat taloudellisia. Terveyssuolan keksijä kauppaa suolaansa, terveyspillereiden pyörittäjä pillereitään, omasta terveysopistaan kirjan kirjoittanut kirjaansa jne.

Miten tavallisen kansalaisen pitäisi käyttäytyä asiantuntijain riidellessä?

Siihen on olemassa yksi hyvä keino: käyttää ruokapöydässä omaa järkeään. Yleisesti on tiedossa, miten puolet kansakunnasta on jo nyt ylipainoisia. Jos yksityisistä ja julkisista terveydenhuoltomenoista halutaan säästää, niin ensimmäinen askel on pudottaa oma paino normaalille keskitasolle.

Päivittäinen ateriointi pitäisi mitoittaa päivittäisen kulutuksen mukaan. Jos kalorinsaanti ja -kulutus ovat tasapainossa, ei voinokare leivän päällä liene vielä kuolemaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.