Ratkaisu maakuntiin

Valtioneuvosto on päässyt lopultakin ratkaisuun, jonka mukaan häirikköpetojen kaatamiseen ei tarvitse hakea enää lupaa maa- ja metsätalousministeriöstä Helsingistä, vaan että ratkaisu tehdään maakuntien riistanhoitopiireissä.

Luonnonsuojelijat ovat arvostelleet päätösvallan siirtoa ministeriöstä riistanhoitopiireihin, koska he pelkäävät sen lisäävän kaatolupia ja heikentävän näin maan suurpetokantaa. Hallituksen ratkaisu on kuitenkin arkirealismia, koska ministeriön päätös perustuu joka tapauksessa piirien asiantuntemukseen.

Pääkaupungissa on helppo suojella susia ja muita suurpetoja, kun siellä ei törmätä petojen aiheuttamiin ongelmiin. Ylevät suojelulliset tavoitteet ovat ajaneet inhimillisen hädän ohi, koska ei ymmärretä sitä todellisuutta, jossa syrjäseutujen ihmiset elävät.

Riistanhoitopiirit eivät ole sinällään yhtäläisiä koko maassa. Riistapäälliköt eivät ole samasta muotista, vaan heillä on omia henkilökohtaisia näkemyksiään ja mieltymyksiään. Voi olla, että tulevina aikoina joutuu suurpetokiistoissa sen vuoksi tulilinjalle Helsingin ministeriön ja EU:n sijasta maakunnan oma riistapäällikkö.

Eniten kaatopäätöksiä saa tehtäväkseen Pohjois-Karjalan riistapäällikkö, koska siellä on maan ylivoimaisesti vankin petokanta. Toinen vahva petoalue on Kainuu.

Pohjois-Savonkin petokanta on kohtuullinen, mutta viime vuosina kaatoja on ollut vähän. Sen vuoksi hallituksen linjauksella ei ole käytännössä kovinkaan suurta merkitystä savolaisille. Pari häirikkökaatoa vuodessa on niin vähän, ettei suojelijoittenkaan kannata huolestua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.