Ratkaisuja kanavalla

Kuopion, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon kauppakamarit ovat kiirehtineet Saimaan kanavan vuokrasopimuksen jatkamista. Voimassa oleva sopimus päättyy umpeutuu vuonna 2013, mutta Itä-Suomen elinkeinoelämän olisi kuitenkin hyvä saada jo nyt varmuus, että rahti kulkee Saimaalta merelle ja toisin päin myös tuon vuoden jälkeen.

Valtiovalta on toki käynyt neuvotteluja Venäjän kanssa huomattavan pitkään, jo vuosikymmenen verran.

Ainoa ongelma on se, ettei neuvotteluissa ole saatu aikaan mitään selvää ratkaisua.

Myönteisiä päätöksiä on tosin lupailtu olevan tulossa, mutta aina ne ovat lykkääntyneet syystä tai toisesta. Neuvottelujen pitkittyminen on johtanut jopa siihen, että on esitetty luovuttavaksi koko kanavasta.

Itäinen Suomi tarvitsee kuitenkin meritiensä. Saimaan järvialueelle on rakennettu viimeisten neljän vuosikymmenen aikana käyttökelpoinen syväväyläverkosto ajanmukaisine satamineen. Öljykuljetukset on lopetettu ympäristösyistä, mutta puuta ja kaikenlaista muuta on kulkenut kanavan läpi vuosittain parisen miljoonaa tonnia.

Venäjän uudet puutullit vähentävät automaattisesti kanavan puukuljetuksia. Se ei tee vielä kanavaa tarpeettomaksi. Puun tilalle löytyy muuta rahdattavaa, siitä pitää huolen kuljetuskustannusten yleinen kallistuminen. Mitä enemmän maksetaan maanteitten dieselistä tai junien sähköstä, sitä edullisempaa on siirtää suuria tavaramääriä vesiteitse, joka on ylivoimaisesti halvin kuljetusmuoto.

Suomessa on yleinen käsitys, että Venäjä haluaa jatkaa Saimaan kanavan vuokrasopimusta. Laivaliikenteeseen uskovien itäsuomalaisten yritysten on kuitenkin pakko lykätä investointipäätöksiään niin pitkään, kunnes kanavaneuvotteluissa on saatu mustaa valkoiselle. Lykkäyksiin ei olisi oikeastaan varaa.