Ratko Mladicin tuomio on oikea ja tarpeellinen

Bosnian teurastajana tunnettu Bosnian serbiarmeijan komentaja kenraalieversti Ratko Mladic tuomittiin keskiviikkona Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa elinkautiseen vankeuteen. Kesällä 2012 alkaneen oikeudenkäynnin tuomiolauselma totesi Mladicin syyllistyneen kansanmurhaan, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja moniin muihin sotarikoksiin Bosnian sodassa 1992–1995.

Oikeus katsoi Mladicin olleen vastuussa muun muassa siitä, että neljä vuotta kestäneen Sarajevon piirityksen aikana serbijoukot pommittivat siviiliväestöä ja Srebrenican verilöylyssä serbiarmeija surmasi lähes 8 000 poikaa ja miestä.

Mladic, 74, sai tuomionsa vasta nyt, koska hän pakoili 16 vuotta. Syytteet oli nostettu jo 1995, mutta Mladic saatiin kiinni 2011. Se, että tuomiot tulevat vasta yli 20 vuoden jälkeen, jättää tilaa serbipropagandalle, joka leimaa tuomiot poliittisiksi. Sille ei vain voi mitään.

Mladic tavoitteli etnisesti yhtenäistä Suur-Serbiaa. Siihen eivät kuuluneet Bosniassa sen paremmin muslimit kuin kroaatitkaan. Siksi heitä tapettiin järjestelmällisesti.

Ennen Mladicia Jugoslavian sodasta tuomiolla ovat olleet myös Bosnian serbitasavallan presidentti Radovan Karadzic, joka sai 40 vuoden tuomion viime vuonna ja Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic, joka tosin kuoli kesken oikeudenkäynnin yli 11,5 vuotta sitten.

Oikeudenkäynti sotarikollisia vastaan on tullut kalliiksi. Se on kuitenkin osoittanut tarpeellisuutensa, mitä muun muassa Mladicin ja Karadzicin tuomiot todistavat. Kaikista korkea-arvoisimmatkin sotarikolliset joutuvat vastuuseen teoistaan, vaikka myöhässäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.