Ratsuväki empii kukkulan takana

SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen yhteydet molempiin eduskunnan vasemmistopuolueisiin ovat läheiset. Side on historiallinen ja ideologinen: sosialistisen työväenliikkeen kaksi haaraa syntyivät suurin piirtein samaan aikaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

Suhde on kuitenkin myös pragmaattinen. Jäsentensä etuja valvova ammattiyhdistysliike on hyötynyt vahvoista vasemmistopuolueista. Suomessa SDP:n kohoaminen 1970-luvulla poliittisen vallan keskiöön eräänlaiseksi valtionhoitajapuolueeksi oli tae sille, että hallitus ei tehnyt ammattiyhdistysliikkeen vastustamia uudistuksia sosiaali- ja työlainsäädäntöön.

Vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen myös Vasemmistoliitto pääsi hallitukseen pitkälti SAK:n vasemmistoryhmän vaikuttajien pohjustuksen jälkeen.

SAK ja sen jäsenliitot ovat perinteisesti rahoittaneet vasemmistopuolueita. SDP:n saama potti on parhaimmillaan yltänyt lähelle miljoonaa euroa vuodessa. Pienempi Vasemmistoliito on joutunut tyytymään vähäisempiin avustuksiin. Taloudellinen tuki nousee paljon suuremmaksi, jos mukaan lasketaan ammattiliittojen puolueille antama talkootuki. Uusi vaalirahoituslaki vähentänee suoraa taloudellista tukea.

SAK:n vasemmistopuolueille antama vetoapu vaaleissa on ollut tärkeä, ajoittain jopa ratkaiseva. Ay-väki on marssitettu apuun, kun puolueiden oma vaalityö on osoittanut väsymisen merkkejä.

SDP:lle ja SAK:n sosiaalidemokraateille olisi kauhistus, jos ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien tulos merkitsisi keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyön jatkumista. SDP oli oppositiossa vaalikauden 1991-1995, mutta palasi valtaan ja pääministeripuolueeksi murskavoitolla.

Tällä kertaa samanlaista menestystä ei ole odotettavissa. SDP:n gallupkannatus ei ole noussut, vaikka kansantalous sukelsikin syvälle. SDP:n neuvottomuus vanhojen teollisuuspaikkakuntien rakennemuutoksen edessä on vienyt puolueen kannattajia Perussuomalaisten taakse. Matti Putkosen loikkauksella on symboliarvoa.

Ylen uutiset julkisti torstaiaamuna ennakkotietoja SAK:n järjestötutkimuksesta. Sen mukaan Perussuomalaisten kannatus SAK:laisten liittojen jäsenistössä olisi jo yli 10 prosenttia ja korkeampi kuin Vasemmistoliiton kannatus. Tutkimusta luetaan väristyksellä varmasti myös SDP:n puoluetoimistolla.

SAK:laisten liittojen demariväelle on jo tiettävästi lähetetty viestejä, joiden mukaan huhtikuun vaaleissa on kysymys elämästä ja kuolemasta. Ay-liikkeen tehtävä olisi huolehtia siitä, että hallituksen kanssa ei veljeillä ja kolmikantainen sopiminen pannaan jäihin. Muussa tapauksessa vaarannetaan SDP:n menestyminen vaaleissa ja pääsy hallitukseen.

Ay-liike on jälleen kuin ratsuväki, jonka SDP odottaa karauttavan avuksi kun intiaanit ovat hyökänneet. Tähän saakka odotukset ovat aina täyttyneet. Olisiko nyt kuitenkin käymässä niin, että ratsuväki vielä empii kukkulan takana ja sitä pitää hiukan maanitella?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.