Rauhaa on yritettävä, vaikka asetelma on vaikea

Toiveet ja tunnelmat eivät olleet erityisen korkealla, kun Syyria-rauhanneuvottelut alkoivat maanantaina Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa. Lähtökohta neuvotteluille on siinä mielessä hyvä, että Syyrian hallitus ja liuta kapinallisryhmittymiä on ensi kertaa saman pöydän ääressä sitten sodan alkamisen. Asetelmassa piilee myös neuvottelujen heikkous: kaikki osapuolet eivät ole edustettuina, sillä esimerkiksi autonomista aluetta tavoittelevat kurdit puuttuvat pöydästä.

Neuvotteluihin ovat päässeet vain Turkille ja Venäjälle mieluisat neuvottelukumppanit, joskin heitäkin on paljon. Syyrian hallitus on toisella puolella ja sitä edustaa kokenut neuvottelija ja Syyrian YK-lähettiläs Bashar Ja’afari. Vastapuoli on hajanaisempi: yhdeksää kapinallisryhmittymää edustaa HNC ja kahdeksaa muuta kapinallisryhmittymää sotilasneuvosto. Kapinallisia johtaa Jaish al-Islamin poliittinen johtaja Mohamma Alloush. Myös kapinallisten pääryhmittymän Ahrar al-Shamin piti osallistua kokoukseen, mutta se perui tulonsa vedoten Assadin joukkojen tulitaukorikkomuksiin.

Turkki-, Iran- ja erityisesti Venäjä-vetoisia neuvotteluja johtaa muodollisesti YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Staffan De Mistura. Rauhanprosessiin osallistuvat Turkin, Iranin ja Venäjän valtuuskunnat sekä tarkkailijana Yhdysvaltojen Kazakstanin suurlähettiläs. Myös kapinallisia tukeneet Saudi-Arabia ja Qatar osallistuvat kokoukseen.

Turkki on pitkään vaatinut, että presidentti Bashar al-Assadin osallistuminen Syyrian politiikkaan on kiellettävä. Yllättäen viime viikolla Turkin varapääministeri Mehmet Şimşek myönsi, ettei vaatimus ole enää realistinen. Assad puolestaan lupasi armahduksen aseensa laskeville kapinallisille, joita hän yhä kutsuu terroristeiksi.

Nyt alkaneissa neuvotteluissa tärkein ja käytännössä myös ainoa tavoite on tulitauko. Varsinaiset rauhanneuvottelut jatkuvat Genevessä helmikuussa.

Maanantaina Helsingissä YK:n pyynnöstä järjestetty Syyria-konferenssi havitteli näkyvyyttä Syyrian ja sen naapurimaiden avuntarpeelle. Lähes kuusi vuotta kestäneessä Syyrian sodassa on kuollut ainakin 300 000 ihmistä. Kaupunkeja on tuhottu maan tasalle. Lähes viisi miljoonaa ihmistä on paennut ulkomaille. Yli kuusi miljoonaa elää pakolaisina Syyrian sisällä. 13,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Nopein ja paras humanitaarinen ensiapu on tulitauko. Tärkeintä on lopettaa verenvuodatus – mielellään lopullisesti.

Tie pysyvään rauhaan edellyttää luottamusta. Sitä ei synnytetä pelkillä puheilla, vaan avuksi tarvitaan vilpittömiä tekoja, luopumista omasta toisen hyväksi. Pelot siitä, että hallituksen kokeneet neuvottelijat vedättävät kokemattomia kapinallisjohtajia kehnoihin sopimuksiin, kielii syvästä epäluottamuksesta.

Huhujen mukaan valmisteilla olisi sopimus, jolla Syyria jaettaisiin epävirallisiin etupiireihin. Se voi olla yksi tarpeellinen askel kohti luottamusta, mutta se tuskin tuo vielä pysyvää rauhaa Syyriaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.