Rauhanturvatyö jatkuu

Suomalaissotilaan traaginen kuolema Afganistanissa on käynnistänyt keskustelun, onko suomalaisten osallistuminen kansainväliseen rauhanturvaoperaatioon tarpeellista ja oikein.

Rauhanturvaaja Jukka Kansosen kuolema ei ole toistaiseksi muuttanut poliitikkojen kantaa Suomen osallisuudesta Afganistan-operaatioon. Eduskuntapuolueista vain vasemmistoliitto vaatii, että Suomen on aloitettava vetäytymisvalmistelut entistä vaarallisemmaksi käyvästä operaatiosta. Puolueella oli sama kanta jo aikaisemmin.

Afganistan-operaatiossa on useita näkökulmia. Suomi on sitoutunut Afganistanissa kansainväliseen ISAF-operaatioon. Suomi ei kuitenkaan voi olla siellä määräämätöntä aikaa.

Poliittisten päättäjien on yhdessä sotilaiden kanssa käytävä keskustelua, millaisia tappioita Afganistanissa tai muissa rauhanturvaoperaatioissa olemme valmiita kärsimään. Vasta sitten on päätösten aika. Suomen läsnäolon laajentaminen Afganistanissa pitäisi kuitenkin tarkastella uudelleen.

Suomessakin on tiedostettava, että jos kansainvälinen ISAF-operaatio keskeytettäisiin, valta luisuisi ääri-islamisteille. Se voisi olla tuhoisaa Afganistanin kansalle. Hallinnosta tulisi todennäköisesti julma.

Suomen on vaadittavia tutkimuksia toissapäiväisestä iskusta. Syylliset on saatava kiinni. Lisäksi Suomen on vaadittava selvitys ja selitys sille, miksi vuonna 2007 menehtyneen Petri Immosen surmaajat armahdettiin muutama kuukausi tuomion jälkeen.

Suomi on merkittävä rauhanturvaaja. Toisaalta myös rauhanturvaaminen on Suomelle tärkeä kansainvälisen yhteistyön muoto ja siitä on meille enemmän hyötyä kuin haittaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.