Rautakauppiaan armoilla

Viime yönä päättyi yksi ajanjakso tietotekniikan historiassa. XP horjuu nyt haudan partaalla miljoonissa tietokoneissa, jotka altistuvat netissä ja muistitikuilla vaaniville viruksille.

Microsoftilta on turha enää kinuta tietoturvapäivityksiä uskolliselle palvelijalle.

Kevyet mullat, XP!

Kaksitoista vuotta täyttäneen käyttöjärjestelmän elinkaaren umpeutuminen ei ole elämää suurempi uutinen. Se jättää kuitenkin jälkeensä uskomattoman määrän epätietoisia ja hämmentyneitä ihmisiä, joiden lähihistoria on tallessa kotikoneiden kovalevyillä.

Perhealbumin valokuvat, pöytälaatikkonovellit, kirjanpitolaskelmat, sukututkimukset, osoitetiedostot, musiikkiarkisto ja monet muut elämämme tärkeät dokumentit ovat aidosti vaarassa, jos uskomme asiantuntijoita.

Jyrkimmän tulkinnan mukaan XP on 8.4.2014 päivämäärän jälkeen turvallinen ainoastaan, jos kone on kokonaan irti sähköverkosta. Jos konetta käytetään yhä internetissä, tulisi ainakin käyttäjätilien asetuksia muokata ulkopuolisten tunkeutujien varalta.

Valitettavasti jo nämä omatoimiset niksit ovat ylivoimaisen vaikeita useimmille kotikoneiden käyttäjille. Päivitys Windows 7:n maailmaan on mahdollista vain osalle kotimikroista, koska vanhasta kalustosta loppuvat tehot kesken.

Omassa tietotekniikkamuseossani seisoo kaksi XP:llä pyörivää rukkia vajaan kymmenen vuoden takaa. Niihin on turha haaveilla uutta käyttöjärjestelmää.

Ne on ilmeisesti vain paras pitää irti verkosta, vaikka monet hyötyohjelmat toimivat yhä moitteetta. Hitaasti tietysti nykypäivän mittapuulla, mutta toimivat kuitenkin.

Viisi vuotta vanha miniläppäri on jatkossa riskipeli verkossa, mutta XP:n tilalle ei ole luontevaa vaihtoehtoa. Linux on liikaa nörttien toimialaa eikä Windows 8.1:stä ole mitään iloa ilman kosketusnäyttöä. Jälkimmäinen on ollut floppi myös myynnillisesti, joten nyt otetaan käyttöön järeämmät aseet.

Microsoftin selkeä sanoma kuluttajille on, että ostakaa uudet tietokoneet, joissa heidän tarjoamansa pelit ja pensselit toimivat. Näin polkaistaan jälleen kerran it-alalle liikevaihtoa ja nörteille töitä, kun yhteensopivuusongelmat pakottavat uusimaan laitekantaa.

Ohjelmistoimperiumin perustaja Bill Gates tahtoo jatkossa siis rautakauppiaaksi. Yhtiön liiketoimintastrategiaan se on historiallinen muutos, jota Microsoft soveltaa myös älypuhelinmarkkinoilla ostamalla Nokian luurit.

Kuluttajansuoja on suhteellinen käsite tietotekniikan maailmassa.

Ohjelmistotuotteet lasketaan yleisesti jakeluun puolivalmiina ja niitä täydennetään erilaisilla päivitysversioilla. Kun systeemi lopulta alkaa toimia tyydyttävästi, tuotteen elinkaari alkaa olla lopuillaan ja on aika siirtyä seuraavaan projektiin.

Kun puhutaan alasta, jonka kehityksessä kolmen kuukauden on sanottu vastaavan kalenterissa täyttä vuodenkiertoa, niin XP:n ikä vastaa jo puolta vuosisataa.

Viisikymmentä on tietysti korkea ikä, mutta mikä oikeus ohjelmistojätillä on jättää asiakkaansa oman onnensa varaan?

Moni tietoturvayhtiö olisi varmasti valmis ostamaan Microsoftilta lisenssin, joka oikeuttaisi sen jatkamaan XP:n virallisia tietoturvapäivityksiä.

Esimerkiksi autoille varaosien saatavuus on turvattu vuosikausiksi eteenpäin, mutta ohjelmistoalalla vastaavaa ei ole. Siinä olisi ilmiselvä uuden EU-direktiivin paikka.

Kirjoittaja on Savon Sanomien taloustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.