Rautavaaralla tukalaa

Rautavaaran kunta on joutumassa yhä tiukempaan julkisen liikenteen mottiin. Pohjois-Savon ely-keskus on päättänyt lakkauttaa yhden kolmesta bussivuorosta elokuun alusta lukien. Sen jälkeen Rautavaaralta pääsee linja-autolla Kuopioon ja Nilsiään kahdesti päivässä ennen kello kahdeksaa. Viimeisin paluuvuoro Kuopioon lähtee 13.45. Ely-keskuksen saneeraus koskee kaikkiaan sataa linja-autovuoroa Itä-Suomessa.

Tuoreimman päätöksen seuraukset ovat kuntalaisten näkökulmasta ikävät. Bussit lähtevät kukonlaulun aikaan, mutta Matkahuollon asiamiespiste aukeaa vasta kahdeksalta. Kun viimeisin paluuvuoro Kuopioon lähtee vähän ennen kahta, rautavaaralaisella ei ole aikaa hoitaa omia asioitaan maakunnan pääkaupungissa kuin muutama tunti, ellei hän valitse kaupungista hotelliyöpymistä. Matkalle tulee siinä tapauksessa rutosti lisähintaa.

Oma auto on yksi vaihtoehto - kenellä sellainen on. Kimppakyyti ei välttämättä onnistu, sillä ihmisten matkustustarpeet eivät välttämättä osu samalle päivälle. Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murto irvailikin eilisessä Savon Sanomissa, että tällä menolla kunta voi julistautua Suomen Albaniaksi.

Rautavaaralaisia ja sen kanssa samassa veneessä olevia tuskin helpottaa, että moni muu kunta Itä-Suomessa kamppailee samojen vaikeuksien kanssa. Lohdutusta ei tuo sekään, että nykyinen olotila voi olla jopa luksusta verrattuna siihen, mitä tulossa on. Kun maan hallitus saadaan kokoon, säästöpäätökset tekevät kaikkialla kipeää.

Bussireittien lopettaminen johtuu kannattamattomuudesta. Liikennöitsijän on ensin näytettävä kannattamattomuus toteen ja sen jälkeen ely-keskus voi tulla julkisella rahalla peliin mukaan ostamalla määrättyjä runkoliikennevuoroja. Nyt Itä-Suomen kolmen maakunnan joukkoliikennerahoja hallinnoiva Pohjois-Savon ely-keskus on pahassa tilanteessa: määrärahat pienenevät, mutta tarve tukea runkoreittejä kasvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.