Reaalihinnat laskevat jo

Korottuvan varainsiirtoveron välttely piristää hetkellisesti asuntokauppaa loppuvuonna. Se aikaistaa kauppoja, jotka muutoin olisivat ajoittuneet ensi vuoden puolelle. Veropohjan laajentuminen yhtiölainaan vilkastuttaa vuoden viimeisinä kuukausina etenkin asunto-osakkeiden kauppaa.

Vähänkin pidemmällä tähtäimellä asuntomarkkinat näyttävät jokseenkin samalta kuin sää ulkona: harmaata, harmaata. Tavalliset kodit käyvät kaupaksi aivan kuin ennenkin, mutta kalliita asuntoja on vaikea myydä.

Tilanne on huolestuttava, sillä samaan aikaan asuntojen hinnat ovat laskeneet hienoisesti. Se merkitsee, että inflaatiokorjatut eli todelliset reaalihinnat ovat tulleet vielä reippaammin alas.

Jos ihmisten varovaisuus lisääntyy edelleen ja tarpeellisiakin kauppoja aletaan viivästyttää, talouselämä on vaarassa joutua deflaatiokierteeseen. Mitä se tarkoittaa? Sitä, että ajatellaan, miksi ostaa tänään, jos huomenna saa halvemmalla. Tavaroiden hinnat laskevat, kun ihmiset panttaavat ostamisiaan. Elinkeinoelämän rattaiden vauhti hidastuu ja kurjuus lisääntyy päivä päivältä.

Matala korkotaso on toiminut tähän saakka pelastusrenkaana. Se tuskin estää loputtomiin hintojen laskua.

Talous on pakko saada kasvuun. Muuten uppoaminen deflaatiosuohon voi olla väistämätöntä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.