Reaalihinnat laskevat jo

Korottuvan varainsiirtoveron välttely piristää hetkellisesti asuntokauppaa loppuvuonna. Se aikaistaa kauppoja, jotka muutoin olisivat ajoittuneet ensi vuoden puolelle. Veropohjan laajentuminen yhtiölainaan vilkastuttaa vuoden viimeisinä kuukausina etenkin asunto-osakkeiden kauppaa.

Vähänkin pidemmällä tähtäimellä asuntomarkkinat näyttävät jokseenkin samalta kuin sää ulkona: harmaata, harmaata. Tavalliset kodit käyvät kaupaksi aivan kuin ennenkin, mutta kalliita asuntoja on vaikea myydä.

Tilanne on huolestuttava, sillä samaan aikaan asuntojen hinnat ovat laskeneet hienoisesti. Se merkitsee, että inflaatiokorjatut eli todelliset reaalihinnat ovat tulleet vielä reippaammin alas.

Jos ihmisten varovaisuus lisääntyy edelleen ja tarpeellisiakin kauppoja aletaan viivästyttää, talouselämä on vaarassa joutua deflaatiokierteeseen. Mitä se tarkoittaa? Sitä, että ajatellaan, miksi ostaa tänään, jos huomenna saa halvemmalla. Tavaroiden hinnat laskevat, kun ihmiset panttaavat ostamisiaan. Elinkeinoelämän rattaiden vauhti hidastuu ja kurjuus lisääntyy päivä päivältä.

Matala korkotaso on toiminut tähän saakka pelastusrenkaana. Se tuskin estää loputtomiin hintojen laskua.

Talous on pakko saada kasvuun. Muuten uppoaminen deflaatiosuohon voi olla väistämätöntä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.