Reagena näyttää tietä

Siilinjärveläinen Reagena Oy on kehittänyt nyt pikatestin puutiaisaivokuumeen toteamiseksi. Se on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Suomessa puutiaisaivokuume on harvinainen sairaus. Viime vuonna siitä kärsi 38 suomalaista, joista yksi kuoli. Ulkomailla viruksen aiheuttama sairaus on paljon yleisempi.

Kehitystyön hedelmä ei ole yrityksen ensimmäinen. Reagenan kehittämä diagnostiikka myyräkuumeen havaitsemiseksi on käytössä yli 30 maassa. Vuodesta 1987 lähtien toiminut yritys on tunnettu eläinvälitteisten infektiosairauksien diagnostiikasta.

Suuret lääkealan yhtiöt ovat jo vuosien ajan vähentäneet panostuksia omaan tutkimustoimintaan. Ne ovat havainneet, että pienet yhtiöt kehittävät uusia tuotteita ja palveluja tehokkaammin kuin suuret. Päivän sana lääkekehityksessä ja diagnostiikan kehityksessä on verkostoituminen ja yhteistyö, jotka mahdollistavat yrityksen toiminnan missä tahansa.

Kuopion seudulla on jo useita menestyviä pieniä ja keskisuuria terveyden bioklusteriin kuuluvia yrityksiä, jotka työllistävät kaikkiaan satoja ihmisiä. Niiden toiminnan kivijalka on Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Siellä tutkijayhteisöissä syntyy koko ajan uusia innovaatioita. Yritysten pitää vain löytää ne, jotta uusia reagenoja voi syntyä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.