Rehuteollisuus venkoilee

Suomalainen rehuteollisuus toivoo, että alan toimijoiden vastuuta kohtuullistettaisiin esimerkiksi vahingon sattuessa suhteuttamalla korvausvastuut yrityksen liiketoiminnan kokoon (Maaseudun Tulevaisuus 8.7.). Rehuteollisuus katsoo, että koko rehuketjun pitäisi tiedostaa, mitä salmonellasaastunnasta seuraa, ”vaikka kaikki olisi tehty mahdollisimman hyvin ja oikein”. Siksi maatilojen pitäisi ottaa vakuutuksia ja näin siirtää virhevastuuta pois rehuteollisuudelta, joka painiskelee kannattavuuspulmissa.

Suomi on niitä harvoja EU:n jäsenmaita, joissa salmonella ei ole ongelma. Onnellinen tilanne on luonnollisesti seurausta rehunvalmistajien, rehunvalmistuttajien, rehuntuojien ja rehukauppiaiden huolellisuudesta. Se taas johtuu mitä ilmeisimmin siitä rehu-, siemen- ja lannoitekauppaa koskevasta ankaran vastuun lainsäädännöstä, josta ei ole mahdollista poiketa sopimuksin.

Ankara vastuu edellyttää esimerkiksi rehukaupassa täyttä korvausta rehun ostajalle.

Rehuyhtiöiden suunnalta on jopa esitetty, että vahinkotapauksessa korvaus rajoittuisi rehun arvoon. Sellainen ei käy laatuun. Esimerkiksi salmonellasaneeraus maksaa helposti satakertaisesti rehun hinnan verran. Aiheuttaja maksaa on hyvä periaate. Siksi ostajalle vastuuta ei voi eikä saa siirtää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.