Rehuteollisuus venkoilee

Suomalainen rehuteollisuus toivoo, että alan toimijoiden vastuuta kohtuullistettaisiin esimerkiksi vahingon sattuessa suhteuttamalla korvausvastuut yrityksen liiketoiminnan kokoon (Maaseudun Tulevaisuus 8.7.). Rehuteollisuus katsoo, että koko rehuketjun pitäisi tiedostaa, mitä salmonellasaastunnasta seuraa, ”vaikka kaikki olisi tehty mahdollisimman hyvin ja oikein”. Siksi maatilojen pitäisi ottaa vakuutuksia ja näin siirtää virhevastuuta pois rehuteollisuudelta, joka painiskelee kannattavuuspulmissa.

Suomi on niitä harvoja EU:n jäsenmaita, joissa salmonella ei ole ongelma. Onnellinen tilanne on luonnollisesti seurausta rehunvalmistajien, rehunvalmistuttajien, rehuntuojien ja rehukauppiaiden huolellisuudesta. Se taas johtuu mitä ilmeisimmin siitä rehu-, siemen- ja lannoitekauppaa koskevasta ankaran vastuun lainsäädännöstä, josta ei ole mahdollista poiketa sopimuksin.

Ankara vastuu edellyttää esimerkiksi rehukaupassa täyttä korvausta rehun ostajalle.

Rehuyhtiöiden suunnalta on jopa esitetty, että vahinkotapauksessa korvaus rajoittuisi rehun arvoon. Sellainen ei käy laatuun. Esimerkiksi salmonellasaneeraus maksaa helposti satakertaisesti rehun hinnan verran. Aiheuttaja maksaa on hyvä periaate. Siksi ostajalle vastuuta ei voi eikä saa siirtää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.