Reijo Karhisen professuuri sopii hyväksi esimerkiksi

Entisen OP-ryhmän pääjohtajan vuorineuvos Reijo Karhisen, 63, valinta työelämäprofessoriksi Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitokselle oli keskiviikon hyvä uutinen. Kaksivuotisen tehtävänsä aikana Karhinen kehittää osuustoimintaopetusta ja -tutkimusta professori Anu Puusan johtamassa tutkimusryhmässä.

Juvalaislähtöisen Karhisen pitkä ura finanssialan eri tehtävissä osuustoiminnallisessa pankkiryhmässä on kartuttanut sellaisen kokemuspääoman, että on pelkästään hienoa, kun hän tuo osaamistaan akateemiseen viitekehykseen. On todella luontevaa, että yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyön tärkeydestä usein puhunut Karhinen elää kuten on opettanut.

Karhinen tietää kokemuksesta, että asiakasomistajan etujen ajamiseen keskittyvän osuustoiminnan ymmärrys elinkeinoelämässä on ohuenlaista. If -vahinkovakuutusyhtiön tutkimuspyyntö OP-ryhmästä kolme vuotta sitten perustui väitteeseen, että OP:n platinabonusjärjestelmä vääristää markkinoita, kun se sitoo henkilöasiakkaiden pankki- ja vakuutusasiat toisiinsa. If myös katsoi, että pankkiasiakkaiden varoja siirtyy vakuutusyhtiöön, kun vakuutuksia maksetaan sijoituksista tai veloista kertyvillä bonuksilla. Viranomaisselvitys asiasta on yhä kesken.

Karhinen on ilman muuta osuustoiminnallisuuden asiantuntija, mistä voi hyvinkin olla hyötyä myös ruokaketjun pulmien ratkonnassa, kun hän etsii ratkaisuja ruuantuotannon kannattavuuden parantamiseksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) pyynnöstä. Alan rakenteissa on ongelman ydin kuten Karhinen on havainnut. Keskittynyt vähittäiskauppa kyykyttää vähemmän keskittynyttä elintarviketeollisuutta. Kaupassa isännän ääntä käyttää osuustoiminnallinen S-ryhmä, ja elintarviketeollisuuden suurimmat yritykset ovat nekin perimmältään arvoiltaan ja omistukseltaan osuustoiminnallisia kuten Valio, Atria ja HKScan. On hyvä kysymys, onko yhteiskuntavastuu ja yhteisöllisyys silti totta noiden kaikkien yritysten arjessa.

Itä-Suomen yliopiston tunnettuus osuustoiminnan tutkijana ja opettajana saa uutta uskottavuutta paitsi Karhisen professuurista myös 700 000 euron lahjoituksen ansiosta, jonka Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Pohjois-Karjalan osuuspankit, Valio, Metsäliitto ja LähiTapiola Itä ovat tarkoitukseen lahjoittaneet.

Karhisen professuuri sopii hyväksi esimerkiksi muillekin elinkeinoelämän huipulta eläköityville johtajille. Professuuri on aivan toista kuin veropakolaisuus Portugalissa, mikä on ollut muutaman muun vuorineuvoksen valinta. Muutoinkin Karhisen tyylissä siirtyä sivuun elinkeinoelämän huippupaikalta on ollut tyyliä, sillä hän on ollut viime marraskuusta lähtien Valtion kehitysyhtiön Vake Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän on ollut maaliskuusta lähtien jäsen Lujan hallituksessa, missä oli jo entuudestaan kaksi vuorineuvosta, Hannu Isotalo ja Timo U. Korhonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.