Reilua peliä kotoutujille

Suomalaisia muutti aikoinaan siirtolaisiksi Amerikkaan ja Ruotsiin, kun työtä ei löytynyt kotimaasta. Moni huomasi olevansa toisen luokan kansalainen puutteellisin oikeuksin, mutta suomalaiset niittivät mainetta kovina työntekijöinä.

Lähivuosina työvoimapula pahenee entisestään esimerkiksi vanhustenhuollossa. Periaatteellisia poliittisia linjauksia tarvitaan. Onko parempi keskittyä työttömien työllistämiseen kuin ulkomaisen työvoiman laajamittaiseen houkutteluun?

Kuinka maahanmuuttajista saisi ratkaisun tekijäpulaan maassa, jossa puhutaan kummallista kieltä ja puolet vuodesta on kylmää sekä pimeää? Väestökin vaikuttaa vaitonaiselta ja vaikeasti lähestyttävältä.

Maahanmuuttajan on vaikeampi saada töitä kuin kantaväestön. Jos töihin pääsee, työnantaja voi kohdella kaltoin jättämällä osan palkasta maksamatta. Näin on käynyt joissakin pienissä siivous-, ravintola- ja rakennusalan yrityksissä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on arvostellut työnantajia yleistyneestä alipalkkauksesta. Palkkavilpin uhreina ovat useimmiten nuoret ja maahanmuuttajat, koska heille ei aina makseta esimerkiksi ylityökorvauksia tai työaikalisiä.

PAM tiedotti kesäkuun alussa, että valtakunnallisesti tunnettu kiinteistöpalvelualan yritys jätti palkkoja maksamatta maahanmuuttajataustaiselle työntekijälle Kuopiossa. Palkkasaataviksi arvioitiin yli 10000 euroa. Työnantaja pani nämä rahat omaan taskuunsa. Miten olisi käynyt, jos työntekijä olisi vohkinut yritykseltä samanlaisen summan?

Työntekijällä oli teetetty viikoittain työtä enimmillään noin 75 tuntia, vaikka rajana on puolet vähemmän. Viime vuonna hän pakersi lähes kaikkina viikonpäivinä ilman viikkolepoa. Ylityö- ja viikkolepokorvaukset jätettiin maksamatta lähes kokonaan.

Työsuhde päättyi taloudellisista ja tuotannollisista syistä keväällä.

Viime päivät liitto on ajanut työntekijän asiaa. Hän ja työnantaja pääsivät sovintoon keskiviikkona. Muuten edessä olisi saattanut olla palkkariidan puinti käräjäoikeudessa.

Koko jupakka olisi voitu välttää. Työnantaja kertoi, etteivät he tienneet, miten näin pääsi tapahtumaan. Kukaan ei tahdo myöntää syyllistyneensä työsyrjintään. Työehtosopimuksissa korostetaan, että työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti.

Miksi maahanmuuttaja ei pitänyt puoliaan ja turvautunut liittoonsa aiemmin?

Yksi syy on tietämättömyys. Osa muuttajista tulee maista, joissa ei ole ammattiyhdistysliikettä. Työnantajat ovat suuria auktoriteetteja.

Joissakin maissa ay-aktiiveja tuomitaan vankeuteen. Viime elokuussa Etelä-Afrikassa poliisi ampui hengiltä mieltään osoittavia kaivostyöntekijöitä.

Surkeinta on työnteko, joka ei ole työtä vaan silkkaa orjuutta vuorokauden ympäri.

Läheskään kaikki Suomeen sopeutuvat eivät tunne oikeuksiaan työntekijöinä saati työnantajien vastuita. Moni on kiitollinen, kun saa työtä. Sellaistakin, jota suomalainen ei enää taivu tekemään.

PAMin aluepäällikkö Rauno Airas on todennut, että pelko mahdollistaa alipalkkauksen. Maahanmuuttanut pelkää työpaikan menettämistä ja sen jälkeen työttömäksi jäämistä. Ei haluta leimautua hankalaksi työnantajien silmissä.

Itä-Suomessa palkkavilppiongelmia on kymmenissä yrityksissä, mutta se on vain jäävuoren huippu.

Alipalkkaukseen ajetaan parhaillaan kanneoikeutta, jonka toteutuessa liitto ei tarvitse syrjityn työntekijän valtakirjaa. Eduskunnan on korkea aika säätää työehtosopimuksen vastainen alipalkkaus rikolliseksi. Muuten tietoinen palkan pimittäminen ei katoa työelämästä vuosikymmeniin.

Työntekijältä varastaminen on mahdollista tehdä työnantajalle rikosoikeudellisesti niin kalliiksi, ettei se enää kannata. Nyt vilppiin taipuvaiset työnantajat pilaavat rehellistenkin yrittäjien mainetta.

Suomen niin kutsutussa hyvinvointiyhteiskunnassa ei ole syytä sietää kaksia työmarkkinoita, jonka alinta kastia ovat muun muassa maahanmuuttajat.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.