Reipas muutos toi toivon näköalan Varkauteen

Varkaudessa oli perjantaina todellinen juhlapäivä kartonkitehtaan vihkiäisten ansiosta, kiitos Stora Enson.

Metsäteollisuuden rakennemuutoksen runteleman kaupungin asukkaat ennättivät muutama vuosi sitten jo oikeasti pelätä, että Stora Enso korjaa kamppeensa ja jättää perinteisen metsäteollisuuspitäjän oman onnensa nojaan.

Jokseenkin tasan kaksi vuotta sitten Stora Enso kuitenkin ilmoitti, että se sijoittaa 110 miljoonaa euroa kartonkikoneeseen. Käytännössä kyse oli hienopaperikoneen muuntamisesta tuottamaan ensikuitupohjaista aaltopahvin raaka-ainetta eli kraftlaineria jopa 390 000 tonnin vuosivauhtia. Tuotanto alkoi jo viime lokakuussa. Täysi tohina on päällä joskus ensi vuoden alussa.

Stora Enso on investoinut Varkaudessa myös puisten rakennuselementtin tuotantolinjaan, joka maksaa 43 miljoonaa euroa. Se vahvistaa Stora Enson asemaa jatkojalostettujen puuelementtien tarjoajana maailmanlaajuisesta. LVL-viilupuun tuotanto alkaa kesäkuussa. Vuotuinen tuotanto voi nousta 100 000 kuutioon.

Varkauden uudistettu tehdas työllistää 400 ihmistä. Stora Enso laskee epäsuoraksi työllistäväksi vaikutukseksi 1 600. Toisin sanoen parituhatta savolaista saa leipänsä jatkossakin Varkauden tehtailta. Oman osansa lohkaisevat myös metsänomistajat, sillä investointien seurauksena havupuun käyttö ja hankinta kasvavat 1,3 miljoonaa kuutiota.

Jos Stora Enso olisi lähtenyt Varkaudesta, se olisi mitä ilmeisimmin tehnyt pahan virheen. Nyt valmis tehdasympäristö ja motivoineet työntekijät mahdollistavat kannattavan kasvun kilpailluilla markkinoilla.