Remujuhlan suojelija?

Vietämme vappua. Kansamme siis herkistyy työväen, ylioppilaiden ja pyhän Walburgan juhlaan.

Työväki, no joo, toukokuun ensimmäinen on ollut perinteinen mielenilmausten päivä.

Ylioppilaat taas ilakoivat kevään juhlaa lukuvuoden lähetessä päätöstään.

Mutta mikä ihmeen Walburga? Kenestä tuo Valpuri eli Vappu on nimensä saanut?

Hypätäänpä historiaan 1300 vuoden taakse. Noin vuonna 710 syntyi Britannian Devonshiressä neito, joka sai nimen Walburga. Ranskassa nimi on kirjoitettu myös Vaubourg ja Pohjoismaissa Valpurgis. Hän oli ylhäistä sukua ja sai aikansa korkeimman lääketieteellisen sivistyksen Wimborne Abbeyssä Dorsetissa.

Walburga ja hänen veljensä Winebald saivat heräyksen lähetystyöhön Euroopan mannermaalle, kun sivistynyt benediktiinimunkki pyhä Bonifacius heitä siihen rohkaisi. Erityisesti villit germaanit haluttiin kirkon ja sivistyksen piiriin.

Heidenheimissa sisarukset asettuivat aikansa merkittävimpiin kuuluvan kaksoisluostarin johtoon. Kaksoisluostari tarkoitti, että siellä oli sekä munkkeja että nunnia, toki enimmäkseen säädyllisesti erillään. Luostaria johti Winebald ja hänen kuoltuaan Walburga.

Walburgan lääkärintaidoilla oli kysyntää, ja luostarin sairaala houkutteli alemanneja ja muita germaaneja kristinuskon piiriin. Kun nälkäisiä pyrittiin ravitsemaan, Walburga alkoi saada mainetta myös siitä. Toisaalta epäillään, että hänen asemansa nälänhädästä kärsivien suojeluspyhimyksenä perustuu hänen nimensä väärään tulkintaan. Oli miten oli, häntä arvostettiin suuresti.

Pyhä Walburga kuoli vuonna 779. Jostakin syystä hänen luilleen tehtiin myöhemmin translokaatio eli siirto toiselle paikkakunnalle Eichstättiin. Siirto tapahtui päivänä, jolloin siellä oli pakanallinen juhlapäivä noitineen ja remuamisineen. Tuon sattumankaupan johdosta Valpurinmessua sanotaan eri maissa myös noitien yöksi, ja hartaan messunvieton ohella tavaksi tuli myös ryypätä reippaasti ja hoilottaa pitkin kyliä. Myös noitanaamarit kuuluivat kuvaan.

Tästä suomalaiset ovat kiitettävällä ripeydellä ottaneet oppia, jopa niin hyvin, että messu on unohtunut.

Mutta mistä muusta Valpuria voisi muistaa kuin remujuhlista, jotka liittyivät häneen vasta kuoleman jälkeen?

No ainakin sen, että ylhäisökin voi olla valmis pyyteettömään työhön muiden hyväksi.

Erikoista oli myös naisen saama korkea koulutus. Eipä se juuri muille kuin ylhäisön edustajalle olisi onnistunutkaan eikä muualla kuin luostarissa. Yliopistojen synty oli vielä edessä.

Edelleen Valpuri on ensimmäisiä nimeltä tunnettuja lähetyslääkäreitä. Jos ei sanankuuloon aina oltu valmiina ryntäämään, niin vaivoihin ja kolotuksiin tultiin apua hakemaan.

Kirjoittaja on rovasti ja Kuopion tuomiokapitulin notaari.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.