Riittävän rehellistä ei löydy

Meir Dagan on tappanut paljon ja tapattanut vielä enemmän.

Taustalla on kuitenkin ollut suurempi päämäärä. Dagan jätti Israelin salaisen palvelun Mossadin johtajuuden toissa vuonna–sankarina.

Iranilaisia laboratorioita tuhoutui, iranilaisten ydinaseprojektin tiedemiehiä kuoli ja katosi, lentokoneita putosi ja projektin huipennuksena ujutettiin Stuxnet-virus, joka teki huomaamatta käyttökelvottomia rikastettua uraania valmistavista lingoista.

Michael Bar-Zohar ja Nissim Mishal esittelevät Israelin salaisen palvelun suurimmat operaatiot tuoreessa kirjassaan Mossad. Kirjan mukaan Dagania pidetään tähän saakka parhaana Mossadin johtajana. Hänen aloittaessaan vuonna 2002 Iranista oli tulossa ydinasevaltio jo 2005. Daganin arvion mukaan vuosiluku on nyt aikaisintaan 2015.

Mossadin johtajuus oli Daganin uran sisäsiisteimpiä hommia. Hän loi alle 30-vuotiaana Israelin ensimmäisen salaisen kommandoryhmän, Rimonin.

Rimonilaiset toimivat arabiasuissa syvällä vihollisalueella ja olivat tappavan tehokkaita. Daganin omien sanojen mukaan ”kansalaisia suojellakseen valtion täytyy toisinaan tehdä asioita, jotka ovat ristiriidassa demokraattisen toiminnan kanssa. On totta, että meidän kaltaisessamme yksikössä rajat voivat joskus hämärtyä. Juuri siksi täytyy varmistaa, että jäsenet ovat parasta laatua. Likaisimpien tekojen tekijöiksi pitää saada rehellisimmät miehet.”

Helsingin huumepoliisit tekevät monessa mielessä likaisinta työtä, mitä poliisin ammatti voi Suomessa tarjota.

Yksikön johtaja Jari Aarnio on nyt vangittuna. Häntä epäillään törkeistä virka- ja lahjusrikoksista.

Helsingin huumepoliisin päälliköllä on useampikin esimies. Syyttäjät ilmoittivat tiistaina, ettei esimiesten epäillä laiminlyöneen valvontavelvollisuuksiaan. Helsingin Sanomat kertoi kuitenkin tiistaina useiden eri lähteiden valossa, että Helsingin huumepoliisin toiminnan valvonta oli retuperäistä. Siihen luotettiin, se sai tulosta aikaan ja sillä oli varmasti suurempi päämäärä.

Tulevaisuus näyttää, miten rehellinen Aarnio oli ja kenelle.

Suomessa on meneillään kaksi hanketta, joiden lopputulos voi yhdessä johtaa pahimmillaan hyytäviin mahdollisuuksiin.

Valtionhallinnon kehittämishankkeessa selvitetään mallia, jossa ministeriöiden rahat, työntekijät ja toimitilat koottaisiin valtioneuvoston alaisuuteen.

Vaikka valta ei keskity automaattisesti, pääministerin mahdollisuudet nykyistä suuremman vallan käyttämiseen kasvaisivat automaattisesti–ja paljon.

Pyrkimyksessä on paljon kannatettavaa. Ministeriöiden väliset hiekkalaatikkoleikit olisi helpompi lopettaa ja suunnata sekä rahaa että henkilöstöä sinne, missä niitä aidosti eniten tarvitaan.

Toinen hanke: Suojelupoliisin valvontaa, toimintaa ja paikkaa poliisihallinnossa pohtiva työryhmä aloitti viime kuussa. Työryhmään kuuluva poliisiylijohtaja Mikko Paatero rohkaisi viimeisimmäksi pohtimaan, pitäisikö Supo muuttaa turvallisuuspalvelusta tiedustelupalveluksi, joka voisi toimia ulkomaillakin.

Helsingin Sanomat uutisoi alkusyksystä, että Supossa on haluja siviiliorganisaatioksi, joka päätyisi lopulta valtioneuvoston kanslian alaisuuteen.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan työryhmä ei huomioi sellaista vaihtoehtoa. Toisaalta, pienen puolueen sisäministeri ei ole ennenkään kaikkea tiennyt. Tai pystynyt estämään, vaikka tietäisi.

Vääjäämättä tulisi aika, jolloin pääministeriksi nousee riittävän älykäs, häikäilemätön ja vallanhimoinen ihminen. Hänellä olisi kaikki valta valtiohallinnossa ja oma tiedustelupalvelu, joka operoi myös ulkomailla. Likaisimpia töitä kyllä riittäisi, mutta kuka varmistaisi, että hän on yksi rehellisimmistä miehistä tai naisista?

Ei kukaan.

Edward Snowdenin paljastusten jälkeen kenenkään ei pitäisi olla sinisilmäinen sille, mihin valvomattoman vallan keskittyminen voi johtaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.