Rikkaat äänestävät jaloillaan

Asterix-elokuvien muhkeana Obelixina tunnettu ranskalainen näyttelijä Gerard Depardieu on tuohtunut maansa uuden sosialistihallituksen verolinjauksiin ja muuttanut kirjansa naapurimaahan Belgiaan.

Miljonäärinäyttelijä ei ole ainoa ranskalainen, joka on äänestänyt viime viikkoina jaloillaan. Sosialistien määräämä 75 prosentin vero miljoonatuloille on johtamassa samanlaiseen joukkopakoon kuin oli protestanttisten hugenottien karkotus kiihkokatolisesta Ranskasta 1500- ja 1600-luvuilla.

Hugenotit olivat aikansa vauraimpia ja valistuneimpia ranskalaisia, ja heitä saavat kiittää niin Englanti, Saksa kuin Ruotsi ja siinä sivussa myös Suomi taloudellisesta nousustaan uuden ajan alussa. Myös tänään Ranskan naapurit ottanevat ilomielin vastaan Ranskasta saapuvat miljonäärit.

Rikkaitten raskaalle verottamiselle löytyy tietysti sosiaalisia ja poliittisia perusteita. Verottajan pitäisi kuitenkin aina ymmärtää myös toimiensa seuraukset. Nykymaailmassa ihmiset enempää kuin pääomatkaan eivät ole sidottuja vain yhteen maahan, joten valtiovallan on turha ajatella, että ihmiset ovat valmiita sietämään pelkän isänmaan edun nimissä kaikkea, mitä ylhäältä annetaan.

Tämä olisi syytä muistaa myös Suomessa, kun verotusta ollaan ilmiselvästi kiristämässä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.