Rikollisjärjestö on omalaatuinen kaverikerho

Poliisin tiistaina julkistama esitutkinta-aineisto vahvistaa todeksi niitä väitteitä, joita Helvetin enkeleihin on liitetty.

Kyse ei ole oikeastaan moottoripyöräkerhosta ollenkaan vaan kansainvälisen rikollisjärjestön Suomen kuudesta alaosastosta, jotka noudattavat armeijan kuria, mafian sääntöjä ja populistisen puolueen retoriikkaa.

Omalaatuinen kaverikerho on väkivaltaisten miesten muodostama joukko, joka pitää kiinni siitä, ettei naisia kelpuuteta kerhon jäseniksi. Samaan jäseniksi kelpaamattomien joukkoon säännöt nimeävät myös ilmiantajat, entiset poliisit tai lainkäytössä joskus työskennelleet virkamiehet.

Helvetin enkeleihin eivät kelpaa myöskään huumeriippuvaiset, joille järjestö on sen sijaan varannut toiminnan rahoittajan roolin.

Jostakin syystä rikollisjärjestö vetää puoleensa raakaan väkivaltaan viehättyneitä miehiä, joilla ei ole löytynyt omaa lokeroa yhteiskunnasta. Asettautuminen yhteiskunnan ulkopuolelle omien sääntöjen alaisiksi antaa tilaa elää ja tarjoaa hyväksytyksi tulemisen kokemuksia. Heitä varten järjestöllä on iskulause, jonka mukaan kukaan ei muista, jos he tekevät oikein, mutta kukaan ei unohda, jos he tekevät väärin.

Poliisin takavarikoima järjestön kansainväliseksi perustuslaiksi kutsuttu opus todistaa Helvetin enkeleiden olevan amerikkalaisen kattojärjestön Hells Angelsin alainen organisaatio, joka kykenee halutessaan operoimaan kansainvälisesti.

Helvetin enkelit ei todennäköisesti pysyisi koossa, ellei sillä olisi sisäistä hyvin selkeää moraalikoodistoa. Rangaistavia tekoja ovat varastaminen, valehtelu ja toisen jäsenen naiseen sotkeutuminen. Yhteenkuuluvuuden tunteen lujittamiseksi sääntöjä noudattavat jäsenet saavat muiden varauksettoman tuen. Esitutkinnassa ja kuulustelussa vaikenemisvaatimusta rikkoneet sen sijaan erotetaan ryhmästä.

Oikeudenkäynneissä järjestön jäsenet saavat valmiiksi katsotun oikeusavustajan. Oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi järjestetään keräyksiä. Vangittuja tuetaan taloudellisesti. Järjestön sisäinen hyväntekeväisyystoiminta muistuttaa vilpittömyydessään yleishyödyllisten ompeluseurojen toimintaa sillä erotuksella, että apu kuuluu vain jäsenille.

Nyt alkaneessa oikeusjutussa on syytettynä noin 30 rikollisjärjestöön kuuluvaa miestä. Oikeusjutulla on ennakkotapauksen luonne, sillä syyttäjä hakee syytetyille tuomiota järjestäytyneeseen rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta, mikä ei ole tiettävästi koskaan ollut Suomessa tuomion perusteena. Toki miehiä epäillään myös väkivalta-, huumausaine- ja ampuma-aserikoksista.

Järjestäytynyt rikollisuus on asiantuntijoiden mukaan lisääntynyt Suomessa. Sopii miettiä ja tutkia, miksi niin on käynyt ja käy. Oletettavasti syrjäytymiskehitys on omiaan kiihdyttämään onnistuneita rekrytointeja lavealle tielle. Hallituksen olisikin siksi syytä puuttua yhä tomerammin syrjäytymisen estämiseen. Se on parasta rikollisuuden torjuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.