Rikollisjengien hävitys sai hienon alun

Viranomaisten äskettäinen yhteisoperaatio United Brotherhood-nimistä rikollisjengiä vastaan oli hyvin laaja. Ennen viranomaisten yhteisiskua poliisi ja tulli keräsivät yli vuoden ajan tietoja UB-jengistä.

Rikosseuraamuslaitos teki erityistarkastuksia vankiloissa poliisin kanssa Sukevalla, Riihimäellä ja Turussa. Poliisi teki puolestaan kotietsintöjä Jyväskylässä, Joensuussa, Tampereella, Porvoossa, Turussa, Vantaalla, Tuusulassa ja Helsingissä. Laajaa ratsiaa tuki Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden vangitsemisoikeudenkäynti, jossa kuusi henkilöä vangittiin epäiltyinä törkeistä huumausaine- ja ampuma-aserikoksista (Savon Sanomat 10.9.).

Valtakunnansyyttäjänvirasto ja poliisi vaativat UB-jengin lakkauttamista yhdistyslain perusteella. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen jättämässään kanteessa viranomaiset katsovat jengin olevan lain vastainen ja vahingollinen.

Tulokset puhuvat voimakkaasti sen puolesta, että viranomaisten on aiheellista jatkaa yhteistyötä. Tutkintaan on panostettava. Rangaistuksen koventamista on puolestaan haettava kaikille jengiläisille rikollisjärjestön jäsenyyden perusteella, vaikka se kuinka olisi vaivalloista. Kolmanneksi Rikosseuraamusviraston on suunniteltava entistä tarkemmin jengivankien sijoitukset. Jengiläisiä ei pidä päästää muiden vankien sekaan, vaan koota yhteen, jolloin valvontakin tehostuu.

UB-jengin lopetusoperaatiota on pidettävä vasta alkuna, vaikka operaatio hieno olikin. Suomessa on useita muitakin keski-ikäisten suomalaisten miesten ylläpitämiä rikollisjengejä, joiden hävittäminen edellyttää nyt nähdyn kaltaista määrätietoisuutta ja alttiutta viranomaisten väliseen yhteistyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.