Rikollisuus hakee elintilaa syrjäseuduilta

Keskusrikospoliisin (KRP) tiedusteluosaston rikoskomisario Jussi Oksanen kiinnittää Maaseudun Tulevaisuuden (10.5.) haastattelussa huomiota erittäin huolestuttavaan ilmiöön harvaan asutuilla alueilla.

Järjestäytynyt rikollisuus on siirtänyt toimintojaan kaupungeista syrjäseuduille. Kiinnijäämisen riski on pienempi maaseudulla, missä viranomaisvalvonnan ja poliisien määrä on selvästi vähentynyt takavuosista.

Järjestöt hakevat uutta elintilaa myös kasvavan keskinäisen kilpailun paineessa. KRP:n aiemmin keväällä julkistaman uhka-arvion mukaan Suomessa toimivien organisaatioiden kuten liivijengien määrä on tällä vuosituhannella yli kaksinkertaistunut. Rikollisuus lisääntyy, kovenee ja kansainvälistyy.

Maaseudun asukkaille synkkä tilanne ei kuitenkaan välttämättä aiheuta suoraa uhkaa. Esimerkiksi huumeiden kätkijät ja kasvattajat tai etsintäkuulutetut haluavat pikemminkin pitää matalaa profiilia. Vahingon aiheuttaminen naapurustossa on siinä tapauksessa luultavasti viimeisenä mielessä.

On kuitenkin jo nähtävissä, että esimerkiksi huumerikollisten pesiytyminen pikkupaikkakunnille lisää aineiden saatavuutta ja levittää siten huumeongelmaa. Mukana seuraa vakavaa oheisrikollisuutta, kuten raa’an väkivaltaista velanperintää.

Kehitys on syytä panna merkille myös meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Syrjäytymisen perimmäisiin syihin voidaan vaikuttaa sosiaalipolitiikalla, mutta se ei voi korvata poliisia. On aika nostaa poliisien määrä koko maassa Poliisihallituksen ehdotuksen mukaisesti 7200:sta vähintään 7850:een, ja jakaa virat tasaisesti ympäri maata.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.