Rikollisuus hakee elintilaa syrjäseuduilta

Keskusrikospoliisin (KRP) tiedusteluosaston rikoskomisario Jussi Oksanen kiinnittää Maaseudun Tulevaisuuden (10.5.) haastattelussa huomiota erittäin huolestuttavaan ilmiöön harvaan asutuilla alueilla.

Järjestäytynyt rikollisuus on siirtänyt toimintojaan kaupungeista syrjäseuduille. Kiinnijäämisen riski on pienempi maaseudulla, missä viranomaisvalvonnan ja poliisien määrä on selvästi vähentynyt takavuosista.

Järjestöt hakevat uutta elintilaa myös kasvavan keskinäisen kilpailun paineessa. KRP:n aiemmin keväällä julkistaman uhka-arvion mukaan Suomessa toimivien organisaatioiden kuten liivijengien määrä on tällä vuosituhannella yli kaksinkertaistunut. Rikollisuus lisääntyy, kovenee ja kansainvälistyy.

Maaseudun asukkaille synkkä tilanne ei kuitenkaan välttämättä aiheuta suoraa uhkaa. Esimerkiksi huumeiden kätkijät ja kasvattajat tai etsintäkuulutetut haluavat pikemminkin pitää matalaa profiilia. Vahingon aiheuttaminen naapurustossa on siinä tapauksessa luultavasti viimeisenä mielessä.

On kuitenkin jo nähtävissä, että esimerkiksi huumerikollisten pesiytyminen pikkupaikkakunnille lisää aineiden saatavuutta ja levittää siten huumeongelmaa. Mukana seuraa vakavaa oheisrikollisuutta, kuten raa’an väkivaltaista velanperintää.

Kehitys on syytä panna merkille myös meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa. Syrjäytymisen perimmäisiin syihin voidaan vaikuttaa sosiaalipolitiikalla, mutta se ei voi korvata poliisia. On aika nostaa poliisien määrä koko maassa Poliisihallituksen ehdotuksen mukaisesti 7200:sta vähintään 7850:een, ja jakaa virat tasaisesti ympäri maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.