Rinne paimentaa nurisevaa joukkoa kuntavaaleihin

SDP lähtee Lahden puoluekokouksesta näennäisen yhtenäisenä kohti kuntavaaleja. Vaikka puheenjohtajavaali ratkesi lauantaina istuvan puheenjohtajan Antti Rinteen voittoon jo ensimmäisellä kierroksella varsin selvin numeroin, äänestystulos ei kerro koko totuutta.

Rinteen reilua voittoa selittää ennen kaikkea se, että varsin moni puoluekokousedustaja yhtyi siihen ajatukseen, jonka mukaan on tärkeää näyttää ulospäin, miten yhtenäisenä puolue valmistautuu huhtikuun kuntavaaleihin. Tosin on myös niin, ettei vaalivalmistelujen vuoksi sisäiseen nahisteluun ole edes aikaa.

Pinnan alla kuitenkin kuohuu. Kyse ei ole välttämättä niinkään nimistä tai edes poliittisesta linjasta vaan siitä, että puolueväki on jakautunut kahtia ammattiyhdistysväkeen ja muihin. Ja todella: kun Timo Harakan ja Tytti Tuppuraisen äänet laskee yhteen, Rinteen voitto ei näytäkään enää niin selvältä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin viimesyksyinen julkinen teilaus nävertää yhä monen puolueaktiivin mieltä. Kun paljastui, että Lindtman oli toimittanut eduskunnan puhemiehistölle puhujalistoja toivotuista puheenvuoronpitäjistä, hän katsoi pelin liian likaiseksi ja ilmoitti, ettei enää pyri puheenjohtajaksi. Osaaottavuus Lindtmania kohtaan kuului puoluekokouksen käytäväpuheissa, joiden mukaan Lindtman olisi tullut heittämällä valituksi puheenjohtajaksi, jos hän olisi ollut ehdolla.

Enimpiä paineita ay-rintamaa vastaan kokousedustajat pääsivät purkamaan puoluesihteerin valinnassa. Oli selvää, ettei leimallisesti ay-leirin ehdokkaana pidetty PAMin yhteiskuntasuhteiden johtaja Hanna Kuntsi voinut tulla valituksi enää Rinteen valinnan jälkeen. Puoluesihteeriksi valittu viestintätoimisto Miltton Brusselsin johtava asiantuntija Antton Rönnholm tuo puoluejohtoon paitsi kansainvälistä näkemystä myös kokemusta politiikan peleistä. Rönnholm on ollut muun muassa puhemies Paavo Lipposen eduskunta-avustaja sekä valtiovarainministeri Eero Heinäluoman erityisavustaja.

Vaikka kuntavaalit ovatkin lähimmät vaalit, SDP on valinnut joukkueensa, jonka johdolla se pyrkii pääministeripuolueeksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Sinne on kuitenkin vielä hyvin pitkä matka.

Jo kuntavaaleihin mennessä Rinteen on kyettävä osoittamaan, että hän on ottanut puheenjohtajakamppailun kilpakumppaneiltaan opiksi. Se tulee osoitetuksi, jos Rinne kykenee näkemyksellisiin poliittisiin avauksiin, jotka tähtäävät tulevaisuuteen eivätkä enää pelkästään saavutettujen etujen ja asemien säilyttämiseen. Toisin sanoen, nyt kun henkilökähinät ovat takana, Rinteen pitää osata kertoa, mitä puolue voitollaan tekisi.

Puolueelle merkityksellinen tapahtuma on myös vajaan vuoden kuluttua presidentinvaali. SDP:n yhtenäisyys vahvistuisi eniten, jos puolue voisi asettua yksituumaisesti Jutta Urpilaisen taakse. Operaatiota helpottaa se, että muita sopivia ehdokkaita puolueella ei tunnu olevan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Tyytymättömyys kasvaa Iranissa

Lakkoilu söisi kikyllä saavutettuja hyötyjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.