Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Viikko sitten 15-vuotias rippikoululaispoika Paraisilta kuoli Himoksella, kun hän putosi 6–8-metrin korkuiselta jyrkänteeltä alas. Onnettomuuspaikka oli hoidetun laskettelualueen ulkopuolella. Poika oli varustautunut asianmukaisesti suojakypärällä.

Murheellinen tapaus herätti nopeasti erilaisia pohdintoja siitä, miten onnettomuuden voinut jotenkin estää. Tietysti tiedottamista lisäämällä vahinkoja voisi välttää, mutta kokeilunhaluisia nuoria ei voi mitenkään kokonaan estää liikkumasta tuntemattomassa maastossa. Etenkin kun mäenlasku merkittyjen rinnealueiden ulkopuolella kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Kokemattomuus yhdistettynä huimapäisyyteen on laskettelurinteessä vaarallinen yhdistelmä.

Suojavarusteiden käytöllä on tietysti mahdollista vähentää esimerkiksi kaatumisesta tai törmäyksestä aiheutuvia vammoja. Suojavarusteiden käyttö onkin lisääntynyt. Kypärätön laskija herättää nykyään jo huomiota. Selkäpanssareiden käyttö on puolestaan lisääntynyt hyppyritemppujen suosion kasvun myötä.

Tahkon ja Kasurilan rinteissä sattuu joka vuosi lasketteluonnettomuuksia yhteensä 250. Luvussa ovat mukana pienetkin vammat. Reilu parikymmentä onnettomuuksista on sellaisia, jotka vaativat ambulanssikuljetuksen sairaalaan. Hoitoalan ammattilaiset tarkastavat päävammat joka kerta. Tahkon rinteiden lisäksi nykyään myös Kasurilan rinteissä kiertää turvallisuusasiantuntijoita, jotka ohjeistavat laskijoita (Savon Sanomat 21.2.).

Varautuminen onnettomuuksiin todistaa, että turvallisuuteen kiinnitetään laskettelukeskuksissa jo nyt ansiokkaasti huomiota. Vahinko ei vain tule koskaan kello kaulassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Kauppahalliaarre

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.