Rintamalinjat alkavat selkiytyä

Puolueitten päähuomio kohdistuu tänä syksynä ja ensi talvena huhtikuun eduskuntavaaleihin. Kaiken aikaa niiden on varauduttava myös puolentoista vuoden kuluttua pidettäviin vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Julkisuudessa presidenttipeliä on käyty ilman taukoja heti edellisistä, vuoden 2006 vaaleista lähtien, koska tästä pelistä on tullut maan tapa Kekkosen poistuttua.

Presidenttipelissä on erikoista, että sitä pelataan, vaikka kortit ovat vielä jakamatta. Nimillä spekuloidaan ilman, että mukaan vedetyiltä olisi kysytty itseltään mitään saati, että heidät olisi asetettu virallisesti ehdokkaiksi.

Kokoomuksen Sauli Niinistö on nyt vuoden 2012 vaalien edellä samassa asemassa kuin Mauno Koivisto Kekkosen kauden loppuhetkillä: niin ylivertainen gallupeissa muihin nähden, että vaalit voisi jättää pitämättä ja valita uusi presidentti huutoäänestyksellä. Koivistosta tiedettiin, että hän haluaa UKK:n seuraajaksi. Niinistö vaikenee ja antaa kansan spekuloida.

Pisimmällä ehdokkaan etsimisessä ovat tällä hetkellä sosiaalidemokraatit, heillä nimiä on liikaakin. Kesällä tehdyn kansalaiskyselyn tulos on kuitenkin niin hutera, ettei sen pohjalta voi tehdä minkäänlaisia päätöksiä.

Ensimmäinen todellinen puheenvuoro kiihtyvään presidenttipeliin saatiin presidentin virka-asunnon Mäntyniemen vastapäätä Kesärannasta. Pääministeri Mari Kiviniemi ilmoitti Savon Sanomien ja muutamien muiden maakuntalehtien haastattelussa, ettei hän asetu itse ehdokkaaksi ja että jos toisella kierroksella toistuu viime vaalien asetelma, suuret porvarilliset puolueet tukevat toistensa ehdokkaita vasemmiston ehdokasta vastaan.

Kiviniemen haastattelu selkiyttää presidentinvaalin rintamalinjoja ja hyvä niin. Sen sijaan keskustan ehdokasasetteluun ei saatu vielä kunnon eväitä. Anneli Jäätteenmäki, Olli Rehn... Kansainvälisillä kentillä ansioituneita vahvoja nimiä on kyllä pyöriteltäväksi julkisuudessa, mutta onko esimerkiksi Rehn halukas vaihtamaan EU:n raskaan talouskomissaarin salkkunsa Suomen presidentin ohentuneisiin virkatehtäviin? Vain Rehn sen tietää.

Entisistä keskustalaisista pääministereistä ei ole puolueelle mitään apua. Esko Aho ja Matti Vanhanen ovat menettäneet intonsa politiikkaan. Paavo Väyrysellä olisi todennäköisesti pyrkimystä, mutta hän tuskin saa enää puoluetta taakseen.

Varmaa on vain, että seuraava presidentti on jostakin kolmesta suuresta puolueesta kokoomuksesta, keskustasta tai SDP:stä. Mielenkiinnolla pitää kuitenkin seurata perussuomalaisten käyttäytymistä. Puheenjohtaja Timo Soini jättää tuskin tilaisuuttaan käyttämättä, kun puolue kulkee nyt myötälaitaisessa. EU:ta moittimalla voi koota ainakin ensimmäisellä kierroksella mukavan potin.

Vihreät lähettivät tuleen vuonna 2006 Heidi Hautalan. Seuraavaksi he voisivat koettaa Pekka Haavistoa. Maailman rauhankentillä ansioitunut kansanedustaja kelpaisi hyvin myös vasemmistolle, jos se ei löydä sopivaa ehdokasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.