Rintarintama yhä ristiriitainen

Rinnat ovat naiseuden ydintä. Riippumatta siitä, ovatko ne kauniit vai rumat, liian pienet vai liian suuret, ehkä imetysten muovaamatkin, viimeistään keski-iässä rintojen tienoille alkaa keskittyä huolta. Noissa kummuissa, tai rukkasissa, saattaa alkaa kasvaa kuolemanvaara, rintasyöpä.

Viidennenkymmenennen syntymäpäivän tienoilla naisen elämään hiipivät vaihdevuosioireet, kenellä rajummin, kenellä rauhallisemmin. Kun vaihdevuodet ovat hikisimmillään ja mielialat mylläävät aallokon tavoin, lievitys on tervetullutta. Mutta hormonikorvaushoito ja rintasyöpäriski ovat sanapari, jolta nainen ei voi välttyä.

Hormoneja vai ei?

'Hormonikeskustelu kuumeni taas' otsikoi Mediuutiset (4.4.2008) uutisjuttunsa. Siinä Stakesin tutkimusprofessori Elina Hemminki väittää, että naisten hormonikorvaushoitoja käytetään Suomessa edelleen liikaa. Hemmingin mielestä viimeiset tutkimustulokset vahvistavat käsitystä rintasyövän ja hormonikorvaushoitojen välisestä yhteydestä.

Hän haluaa rajata hormonikorvauslääkkeet vakaviin oireisiin ja lyhytaikaiseen käyttöön. Tämä on myös Suomen Akatemian ja Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin konsensuskokouksen linja.

Hemminki oli myrskyn silmässä jo pari vuotta sitten samansuuntaisilla väitteillä. Ne saivat ristiriitaisen vastaanoton. Nytkin erikoislääkäri, dosentti Tomi Mikkola Husista kiirehtii väittämään, että rekisteritutkimuksen perusteella syy-yhteyttä ei pystytä todistamaan. Mikkolan mielestä Hemminki esittää väitteensä liian suoraviivaisesti, semminkin kun hän ei itse hoida syöpäpotilaita.

Hormoneja vaihdevuosioireiden hoitoon on helppo saada. Jos nainen arvioi oireidensa tarvitsevan lievitystä, ei löytyne lääkäriä, joka kieltäytyy reseptin kirjoittamisesta.

Hormoneja napsitaan Suomessa selvästi eniten kaikista Pohjoismaista, vaikka niiden käyttö on Suomessakin laskussa. Taitekohta on vuoden 2002 tienoilla, jolloin uutisköyhinä kesäkuukausina meilläkin kohistiin laajasti Yhdysvalloissa keskeytetystä WHI-tutkimuksesta. Useiden suomalaislääkäreiden mielestä amerikkalaistutkimuksen tulokset eivät olleet sovellettavissa Suomeen.

Moni hormoneja käyttänyt nainen viskasi silloin pillerinpurkkinsa roskiin, koska ei muutakaan osannut eikä yksiselitteisiä vastauksia ollut tarjolla. Eihän niitä ole vieläkään.

Rintasyöpä on niin yleinen, että jokainen tuntee naisia, jotka ovat sairastuneet ja toipuneet ja monia, jotka ovat menehtyneet. Voittajien sairauskertomuksia luetaan naistenlehdistä.

Toisenlaisen kertomuksen on julkaissut kirjailija ja kolumnisti Sirkka Garam kirjassaan Rintamalla. Syöpä, minä, me.

"Minun on vaikea uskoa julkisuuden ihmisten kertomuksiin, sanoisinpa suorastaan korskeaan leuhkimiseen: voitin taistelun syöpää vastaan. Jos sellaiset aseet olisi keksitty, mikseivät kaikki ota niillä taistellakseen?" , Garam puhisee.

Hän päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun: sairastettuaan rintasyövän hän poistatti terveenkin rinnan. Vaikka hän teki päätöksensä puolisonsa tukemana, rinnattomaan elämään sopeutuminen ei ollut kivutonta. Kelpaamattomuuden tunteet ryöpsähtelivät pintaan: onko rinnaton nainen nainen ollenkaan...

Rintasyöpään sairastunut saa Suomessa hyvän hoidon. Usein hänelle voidaan muodostaa uusi rinta omista kudoksista jo syöpäleikkauksen yhteydessä. Hoidettunakin syöpä muistuttaa elämän haavoittuvuudesta. Vaikka 80 prosenttia rintasyöpään sairastuneista paranee, pääsylippuja tuohon joukkoon ei ole tarjolla.

Rinnakkainen keskustelu hormonikorvaushoidoista ja rintasyövästä hämmentää ja jopa ahdistaa naisia. Eiväthän vaihdevuodet ole sairaus, vaan luonnollinen vaihe naisen elämässä.

Hormoneilla voidaan hoitaa niihin liittyvää, joskus suorastaan sietämätöntä epämukavuutta. Sen punnitseminen rintasyöpäriskiä vastaan jää aina naisen itsensä tehtäväksi. Se on melkein kohtuuttoman vaikea tehtävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.