Rinteen poissaolosta haaste SDP:lle

Puheenjohtaja Antti Rinteen sairausloman pitkittyminen asettaa SDP:n tiukkaan paikkaan vaalien lähestyessä. Rinne kertoi maanantaina aiemmin tiedettyä vakavammista vaivoista. Hänelle on tehty Suomessa sepelvaltimon pallolaajennus, joka olisi pitänyt tehdä jo aiemmin Espanjassa, missä hän joutui hoitoon keuhkokuumeen takia.

Tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on nyt Rinteen terveys, ja politiikka tulee kaukana kakkosena. Samalla vuodenkierto etenee järkähtämättä kalenterin mukaan, ja kevään vaaleihin valmistaudutaan kiihtyvällä tahdilla.

Puolueen kannalta Rinteen toipumisaikataulu on erittäin haastava. Tämänhetkinen ennuste on, että hän palaisi helmikuun lopussa eli noin puolitoista kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Rinteen vastuita on sairausloman ajan jaettu kolmen varapuheenjohtajan kesken, mutta tärkeimmissä tapahtumissa tuuraajana on toiminut ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Maanantaina kolmas varapuheenjohtaja Ville Skinnari kertoi Uudelle Suomelle, että Marin jatkaa Rinteen sijaisena. SDP joutuu varautumaan myös siihen, että toipuminen kestää pidempään. Siinä tapauksessa Marinin johdolla mentäisiin jopa vaaleihin asti. Hajautettu malli toimii tiettyyn rajaan asti, mutta kampanja tarvitsee ennen pitkää kasvot.

SDP:llä riittää jännitettävää. Suurimman oppositiopuolueen gallupjohto on kaventunut. Verraten kokematon Marin joutuu vaalitenteissä todelliseen testiin. Eduskuntavaalien suurimman puolueen puheenjohtajasta on tavannut tulla pääministeri. Äänestäjät joutuvat vielä elämään epävarmuudessa siitä, kuka johtaisi hallitusta, jos SDP voittaisi vaalit.