Ripaus suuruudenhulluutta

Toimittajalla on oikeus olla ilmaisematta, keltä on saanut juttunsa tiedot. Tiedot on tarkistettava useista lähteistä ennen julkaisua, mutta toimittajan ei tarvitse esimerkiksi kuulustelussa kertoa, kuka tiedot on kertonut, eikä vastata kysymyksiin, jotka voivat paljastaa tietojen antajan.

Tätä tarkoittaa lähdesuoja. Suomessa sen voi murtaa tuomioistuin rikoksissa, joissa ankarin rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta.

Lähdesuojasta on moni kuullut, mutta yleensä ei tiedetä, ettei suoja tule automaattisesti, vaan kun toimittaja sen tietoisesti myöntää. Toimittajalla ei ole syytä suojata kaikkia soittelijoita, joissa on joskus uhkailijoista epärehellisiin vinkkaajiin.

On kuitenkin tilanteita, joissa lähdesuoja on hyvä perustyökalu. Joskus käydään pitkäkin keskustelu, yleensä siitä sovitaan lyhyesti sanallisesti: Pidän henkilöllisyytesi salassa. En kerro, kuka kertoi. Sinulla on lähdesuoja asiassa.

Sen jälkeen toimittaja on hiljaa rikoslain ja journalistin ammattieettisten ohjeiden mukaisesti.

Kun lainsäädäntöä vastikään uudistettiin, poliisiylijohtaja Mikko Paatero otti voimakkaasti kantaa lähdesuojan heikentämiseksi. Hänestä poliisin olisi pitänyt saada oikeus murtaa toimittajan lähdesuoja jo esitutkintavaiheessa.

Näin ei tapahtunut. Hyvä niin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan lähdesuoja on osa sananvapautta eikä sen murtaminen ole mahdollista kuin pakottavan yleisen edun takia.

Koska meillä on lähdesuoja, meillä on Putin-vuoto. Kohun tae oli, ettei KRP:n rekisterien kummallisuuksien paljastaja ole paljastettavissa. Jos media hoitaa yhteydenpitonsa normaalin fiksusti, vuodon jäljittämiseen ei ole laillisia välineitä.

Silti asian perään on laitettu nyt rikostutkijoita Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta, ja Poliisihallitus ja ministeriö ovat linjanneet suurimmiksi huolikseen ”mitä Putin ajattelee” ja ”miten tämä tuli julki”.

Panostus vuodon tutkintaan on iso, koska vuoto on nolo. Samalla olisi syytä muistaa, että teko oli myös yhteiskunnallisesti merkittävä. Siksi onkin eettisesti välttämätön kysyä, mitä poliisista ja yhteiskunnasta kertoo panostuksen suuntaaminen. Vuotaja-jahdin sijasta huomio tulisi suunnata tarmokkaammin siihen, mitä muuta joutavaa rekistereissä on.

Jos kallispalkkaisimmat tiedustelijat lukevat netistä ennen laivaseminaariaan Putinin hengailevan nahkaliiviporukoissa ja rätkäyttävät rekisteriinsä Venäjän presidentin, mitä muuta sama porukka on ajatellut yhtä löysästi?

Miten huumekauppiaan kanssa vuosia sitten seurustellut yksinhuoltaja Petoselta voi tarkistaa, onko hän yhä rekisterissä? Entä jos savolaismies lähtee lapsuuden luokkakavereidensa kanssa lätkämatsiin Helsinkiin ja humalassa tappeluun joutuessaan puolustaa verissä päin yhtä seurueesta, nykyistä Bandidos-miestä?

Entä jos poliisi syystä tai toisesta käsittelee välinpitämättömästi tällaista yhteiskunnallisesti vähäarvoista, mutta yksityisesti huomattavaa asiaa? Vahinko on aina silloin paljon suurempi kuin mitä suomalaispoliisi voi koskaan aiheuttaa Putinille.

Mistä poliisi kantaa huolta: vain julkikuvastaan ja sipinäkerhojen aseman pönkittämisestä? Vai tavisten yksityisyydensuojasta ja kansalaisten tarpeesta voida luottaa poliisiin koko maassa näissä säästöpaineissakin? Putin osaa pitää puolensa. Mutta jos poliisi ei virkansa puolesta välitä pienimmistä, kuka sen enää tekee?

Rekisterit ja niiden valvonta pitää linjata nyt ryhdikkäämmin. Poliisilla pitää olla virallisia rekisterejä tai niitä on epävirallisesti. Tehokas nykypoliisityö vaatii herkkienkin yksityisten tietojen käsittelyä. Tällaista aineistoa pitää käsitellä kunnioituksella, josta nämä suurudenhullut Putin-seminaarit ovat kaukana.

Ryhtiliikettä odotellessa ei voi kieltää, etteikö toimittaja mielellään ota vuotoja vastaan, jos Suomen poliisin rekistereissä löytyy vielä maailman suurimman asekauppiaan edustaja Barack Obama, mafian rahanpesusta epäilty salaperäinen herra Vatikaanin Apostolisesta palatsista tai vaikka alaikäisiä hangaroundeja kerännyt Rosvo-Rudolf.

Luvassa takuulla lähdesuoja.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.