Risikko taipumassa

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti viime kesänä, ettei alkoholimainontaa koskevia sääntöjä ole tarvis nykyisestään kiristää. Työryhmä ei ollut yksimielinen, vaan asiasta äänestettiin. Ei ollut tietenkään mikään yllätys, että työryhmässä olleet alkoholi- ja panimoteollisuuden edustajat äänestivät kiristyksiä vastaan.

Työryhmän esitys on saanut liikkeelle kansanedustajat. Eduskunta saa käsiteltäväkseen 106 kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen. Jos esityksestä lopulta tulee laki, alkoholin markkinoinnissa ei enää saa käyttää hyväksi niin sanottua mielikuvamainontaa.

Lakialoitteen moottorina on toiminut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Inkeri Kerola (kesk.). Tuekseen hän on saanut eduskunnan enemmistön, mikä on viimein herättänyt myös peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.). Hän on luvannut tuoda eduskunnalle vielä kuluvan syksyn aikana lakiesityksen alkoholimainonnasta.

Lopputuloksen kannalta ei ole ratkaisevaa, miten asia hoidetaan, kunhan se hoidetaan. Eduskunnan enemmistön tahto velvoittaa. Jos Risikon lupaama lakiesitys toteuttaa enemmistön tahdon, on sama, rajoitetaanko alkoholimainontaa kansanedustajien lakialoitteen vain hallituksen lakiesityksen kautta.

Mainonnan sääntöjen kiristäminen ei yksin ole ratkaisu suomalaisten lisääntyneeseen juomiseen, mutta sillä saattaa olla myönteinen vaikutus asenteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.