Rivit suoriksi

Keskusta on Pohjois-Savossa ehdoton ykköspuolue. Sen vuoksi on luonnollista, että maakunnan edunvalvonnan kannalta tärkeä Pohjois-Savon maakuntahallituksen puheenjohtajan paikka on jyvitetty juuri keskustalle. Maakuntavaltuuston puheenjohtajan paikan saa sovitusti SDP. Tehtävään valitaan varkautelainen kansanedustaja Kari Rajamäki.

Keskusta ei toistaiseksi ole kyennyt sopimaan kuka istutetaan maakuntahallituksen puheenjohtajaksi. Esillä on ollut kaksi nimeä: eduskunnan varapuhemies, iisalmelainen Seppo Kääriäinen ja kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi.

Kumpikin suostui ehdokkaaksi kuntavaaleihin vasta viime tingassa. Rossi ehti jo kertaalleen ilmoittaa, että hän keskittyy kansanedustajan työhön eikä pyri enää Kuopion kaupunginvaltuustoon. Mieli kuitenkin muuttui, osin siksi, että keskustalla niin kuin muillakin puolueilla oli hankaluuksia saada ehdokaslistojaan täyteen kelvollisilla nimillä.

Myös Kääriäinen taipui ehdokkaaksi ensimmäisen kerran poliittisella urallaan samasta syystä. Iisalmelle ja koko Pohjois-Savolle Kääriäisen ehdokkuus oli lähes lottovoitto. Kääriäinen on yksi koko valtakunnan ehdottomista kärkipoliitikoista. Iisalmen kaupunginvaltuustoon Kääriäinen tuo rutkasti lisää kokemusta ja taitoa.

Hänen osaamisensa pitäisi saada koko Pohjois-Savon maakunnan käyttöön. Siksi olisi hyvä, jos Kääriäinen valittaisiin maakuntahallituksen puheenjohtajaksi. Kääriäinen on vaikuttaja, joka pystyy avaamaan kaikki ne ovet, jotka maakunnan etua valvottaessa on kyettävä avaamaan.

Juuri sen vuoksi pohjoissavolainen elinkeinoelämä on vedonnut Kääriäiseen, jotta tämä suostuisi tehtävään. Asialla ovat olleet Kuopion kauppakamari ja Savon yrittäjät.

Poikkeuksellisesti samanlaisia vetoomuksia on tullut myös muista puolueista. Myös niiden mielestä keskustan pitäisi asettaa maakuntahallituksen johtoon vahvin pohjoissavolainen poliitikko, joka sen riveistä löytyy eli Kääriäinen.

Pohjois-Savolle olisi eduksi, jos myös keskustassa ymmärrettäisiin sama asia, eikä oivallista mahdollisuutta maakunnallisen edunvalvonnan vahvistamiseen hukattaisi pikkupolitikoinnilla.

Muista puolueista poiketen keskustalla on Pohjois-Savossa kaksi piirijärjestöä, Kuopion piiri ja Ylä-Savon piiri. Jako tuo silloin tällöin turhia jännitteitä maakunnalliseen edunvalvontaan. Voimia on turha haaskata sisäisiin kädenvääntöihin ja rivit pitäisi saada suoriksi.

Tällä hetkellä molemmilla keskustan pohjoissavolaisilla piirijärjestöillä on yhteinen toiminnanjohtaja. Alkaisiko jo olla aika pohtia vakavasti piirijärjestöjen yhdistämistä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.