Rohani on vielä arvoitus

Historiassa on esimerkkejä, jotka todistavat, ettei menneestä tule tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Niinpä Iranin presidentinvaalin tulosta on viisasta arvioida varovasti.

Uudeksi presidentiksi valittua Hassan Rohania, 64, kohtaan on julkisuudessa lastattu runsaasti odotuksia, joiden mukaan diplomaattisheikki aloittaa maltilliset uudistukset ja johtaa Iranin pois taloudellisen ja poliittisen kriisin syövereistä.

Odotuksille on toki katetta, sillä oikeustieteen tohtori Rohani lasketaan maltillisiin uskonoppineisiin, joka lupaili vaalikampanjassaan muun muassa naisten aseman parantamista ja internetin avaamista.

Taloudellinen kriisi näyttäytyy tavalliselle kansalaiselle rajuna inflaationa. Rohanin voi katsoa onnistuneen, jos hän saa laskettua peruselintarvikkeiden hinnat tavallisen ihmisen ulottuville. Se taas riippuu pitkälti siitä, onnistuuko läntisiä diplomaattisuhteita jo pitkään ylläpitänyt Rohani ohjaamaan Iranin ulos poliittisesta umpikujasta, johon maan ydinohjelmapolitiikka on sen ajanut.

Kovista odotuksista huolimatta Rohani pysyy vielä arvoituksena, sillä uusi presidentti on edeltäjänsä Mahmud Ahmadinejadin tavoin maan uskonnollisen johtajan Ali Khamenein talutusnuorassa. Miten tiukalla Khamenei liekaa pitää, sen näyttää vasta aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.