Rohani on vielä arvoitus

Historiassa on esimerkkejä, jotka todistavat, ettei menneestä tule tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Niinpä Iranin presidentinvaalin tulosta on viisasta arvioida varovasti.

Uudeksi presidentiksi valittua Hassan Rohania, 64, kohtaan on julkisuudessa lastattu runsaasti odotuksia, joiden mukaan diplomaattisheikki aloittaa maltilliset uudistukset ja johtaa Iranin pois taloudellisen ja poliittisen kriisin syövereistä.

Odotuksille on toki katetta, sillä oikeustieteen tohtori Rohani lasketaan maltillisiin uskonoppineisiin, joka lupaili vaalikampanjassaan muun muassa naisten aseman parantamista ja internetin avaamista.

Taloudellinen kriisi näyttäytyy tavalliselle kansalaiselle rajuna inflaationa. Rohanin voi katsoa onnistuneen, jos hän saa laskettua peruselintarvikkeiden hinnat tavallisen ihmisen ulottuville. Se taas riippuu pitkälti siitä, onnistuuko läntisiä diplomaattisuhteita jo pitkään ylläpitänyt Rohani ohjaamaan Iranin ulos poliittisesta umpikujasta, johon maan ydinohjelmapolitiikka on sen ajanut.

Kovista odotuksista huolimatta Rohani pysyy vielä arvoituksena, sillä uusi presidentti on edeltäjänsä Mahmud Ahmadinejadin tavoin maan uskonnollisen johtajan Ali Khamenein talutusnuorassa. Miten tiukalla Khamenei liekaa pitää, sen näyttää vasta aika.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.