Rohkeita nuo norjalaiset

Kaukonäköistä investointia tulevaisuuteen vai hullunrohkeutta viikinkien perillisiltä? Lähivuodet näyttävät, mikä on tulos norjalaisen halpalentoyhtiö Norwegianin tämän viikon suurtilauksesta, jolla se laajentaa liikennöintiään liki 17 miljardin euron investoinnilla peräti 222 koneella.

Uusista matkustajakoneista 122 tulee amerikkalaiselta Boeingilta, sata eurooppalaiselta Airbusilta. Tämän lisäksi Norwegian on varannut itselleen molempiin koneisiin vielä 150 kappaleen lisätilauksen.

Parikymmentä vuotta sitten aloittaneet halpalentoyhtiöt ovat mullistaneet siviili-ilmailun. Moni yhtiö on kokenut pikaisen lopun, mutta jotkut ovat onnistuneet ottamaan paikkansa Finnairin, SAS:in ja muiden perinteisten yhtiöitten rinnalla. 1990-luvun alussa lentonsa aloittanut Norwegian kuuluu näihin menestyjiin ja kilpailee myös Suomessa reippaasti Finnairin kanssa matkustajista.

Norwegianin konekauppa on siviili-ilmailuhistorian suurin kertainvestointi ja samalla myös kertariski. Finnairille ja SAS:ille se tietää Pohjolassa entistä kovempaa kilpailua ja kulujen karsimista. Entiset puolivaltiolliset mahtiyhtiöt joutuvat pakostakin sopeutumaan hinnalla kilpailevien haastajiensa luomaan maailmanaikaan. Aikanaan kallein matkustusmuoto on tänään usein halvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.