Rukkaset tuli

Juankosken kaupunginvaltuusto esitti yllätyskosinnan naapureilleen vuosi sitten. Pikaisesti jätetyn valtuustoaloitteen innoittamana valtuusto kysyi ympäryskunniltaan halukkuutta kuntaliitokseen.

Vaikka kosinta tuli yllättäen, niin naapureille annettiin kuitenkin aikaa tarjouksen kypsyttelyyn. Nyt vuoden kuluttua juankoskelaiset ovat saaneet ensimmäisen virallisen vastauksen. Odotusten mukaisesti Nilsiän kaupunki antaa kylmästi rukkaset.

Juankosken ja Nilsiän välejä ei ole voinut koskaan nimittää lämpimiksi. Enemmänkin kaupungit ovat olleet toistensa kilpakumppaneita. Stromsdalin kartonkitehtaan kaatuminen ja sen vakavat taloudelliset seuraamukset eivät ole ainakaan lisänneet Nilsiässä Juankosken houkuttelevuutta.

Rukkaset tuskin jäävät yhteen pariin. Juankosken ja Kaavin kuntaparin rakkaudessa on ilmennyt ryppyjä niin Juankoskella kuin erityisesti. Kaavin uusi valtuusto suhtautuu yhteistyöhön todennäköisesti vielä kriittisemmin kuin nykyinen, joten sisäsyntyisiä eväitä ei kuntaliitokselle ole näköpiirissä. Tuusniemi on ollut poissa pelistä siitä lähtien, kun sen valtuusto päätti ryhtyä lämmittelemään suhteita Kuopioon.

Yhden kumppanuustarjouksen Juankoski jätti myös naapurimaakuntaan Pohjois-Karjalaan. Maakuntaraja ei estä kuntien välistä yhteistyötä.

Kiviteollisuudestaan tunnettu Juuka katsoo olevansa niin lujalla pohjalla, että se aikoo selvitä tulevaisuudesta ilman kuntaliitoksia tai kumppaneita myös omassa maakunnassaan. Ei ole siis luultavaa, että ruoho olisi sen mielestä vihreämpää myöskään maakuntarajan takana.

Suurin mielenkiinto kohdistuukin lähikuukausina siihen, miten Kuopio suhtautuu juankoskelaisten esitykseen. Onko kaupunki valmis poimimaan yksitellen kyytiinsä Koillis-Savon pieniä kuntia vai haluaako se laajempaa pakettiratkaisua?

Jälkimmäinen olisi ilman muuta järkevämpi kaikkien kannalta, jos sille tielle lähdetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.