Ruohonleikkuuta luontevampiakin töitä voisi löytyä

Posti on viime aikoina ilmoittanut erilaisista aikeistaan laajentaa liiketoimintaansa. Se kertoi helmikuussa, miten se kokeilee vuoden ajan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä auttaa kotihoidon ja vammaispalvelun asiakkaiden arjen sujumista ateriakuljetusten ja postinjakelun yhteydessä.

Toukokuun puolivälin jälkeen postinjakaja on valmis leikkaamaan nurmikkoa tiistaisin. Palvelu maksaa kuukaudessa 65 euroa, jos yksi leikkuukerta kestää puoli tuntia ja 130 euroa, jos se kestää tunnin. Posti on kertonut etsivänsä uutta liiketoimintaa myös turvallisuuden parista.

Sinänsä on oivallista, että Postilla riittää rohkeita innovaatioita ja uskallusta tuoda niitä myös julki. Tähänastiset ehdotukset vaikuttavat kuitenkin epätoivoisilta. Tuntuu, että Posti pyrkii pitämään yllä postinjakelun palvelutasoa sen ydinbisnekseen kuulumattomilla konsteilla. On vaikea nähdä, että esille tuoduista uusista ideoista voisi syntyä merkittävää liiketoimintaa.

Samaan aikaan kun Postin ydinliiketoiminta eli postinjakelu vähenee, jakelubisnekseen ilmaantuu jatkuvasti uusia toimijoita, joita ei Postin palvelu- ja hintataso miellytä. Yksityiset alueelliset jakeluyhtiöt jakavat jo sopimusasiakkaidensa posteja, Matkahuolto ja kansainväliset kuljetusyhtiöt haukkaavat pakettiliiketoiminnasta yhä suurempaa kakkua.

Viisainta olisi, että esimerkiksi haja-asutusalueella kiertäisi vain yksi kirjeiden, sanomalehtien ja pakettien jakelija ja mieluimmin varhain aamulla.

Yksi tapa turvata jakelun palvelutaso olisikin asettaa sanomalehtien jakelu Postin yleispalveluvelvoitteen piiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.