Ruohonleikkuuta luontevampiakin töitä voisi löytyä

Posti on viime aikoina ilmoittanut erilaisista aikeistaan laajentaa liiketoimintaansa. Se kertoi helmikuussa, miten se kokeilee vuoden ajan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä auttaa kotihoidon ja vammaispalvelun asiakkaiden arjen sujumista ateriakuljetusten ja postinjakelun yhteydessä.

Toukokuun puolivälin jälkeen postinjakaja on valmis leikkaamaan nurmikkoa tiistaisin. Palvelu maksaa kuukaudessa 65 euroa, jos yksi leikkuukerta kestää puoli tuntia ja 130 euroa, jos se kestää tunnin. Posti on kertonut etsivänsä uutta liiketoimintaa myös turvallisuuden parista.

Sinänsä on oivallista, että Postilla riittää rohkeita innovaatioita ja uskallusta tuoda niitä myös julki. Tähänastiset ehdotukset vaikuttavat kuitenkin epätoivoisilta. Tuntuu, että Posti pyrkii pitämään yllä postinjakelun palvelutasoa sen ydinbisnekseen kuulumattomilla konsteilla. On vaikea nähdä, että esille tuoduista uusista ideoista voisi syntyä merkittävää liiketoimintaa.

Samaan aikaan kun Postin ydinliiketoiminta eli postinjakelu vähenee, jakelubisnekseen ilmaantuu jatkuvasti uusia toimijoita, joita ei Postin palvelu- ja hintataso miellytä. Yksityiset alueelliset jakeluyhtiöt jakavat jo sopimusasiakkaidensa posteja, Matkahuolto ja kansainväliset kuljetusyhtiöt haukkaavat pakettiliiketoiminnasta yhä suurempaa kakkua.

Viisainta olisi, että esimerkiksi haja-asutusalueella kiertäisi vain yksi kirjeiden, sanomalehtien ja pakettien jakelija ja mieluimmin varhain aamulla.

Yksi tapa turvata jakelun palvelutaso olisikin asettaa sanomalehtien jakelu Postin yleispalveluvelvoitteen piiriin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.