Ruohonleikkuuta luontevampiakin töitä voisi löytyä

Posti on viime aikoina ilmoittanut erilaisista aikeistaan laajentaa liiketoimintaansa. Se kertoi helmikuussa, miten se kokeilee vuoden ajan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä auttaa kotihoidon ja vammaispalvelun asiakkaiden arjen sujumista ateriakuljetusten ja postinjakelun yhteydessä.

Toukokuun puolivälin jälkeen postinjakaja on valmis leikkaamaan nurmikkoa tiistaisin. Palvelu maksaa kuukaudessa 65 euroa, jos yksi leikkuukerta kestää puoli tuntia ja 130 euroa, jos se kestää tunnin. Posti on kertonut etsivänsä uutta liiketoimintaa myös turvallisuuden parista.

Sinänsä on oivallista, että Postilla riittää rohkeita innovaatioita ja uskallusta tuoda niitä myös julki. Tähänastiset ehdotukset vaikuttavat kuitenkin epätoivoisilta. Tuntuu, että Posti pyrkii pitämään yllä postinjakelun palvelutasoa sen ydinbisnekseen kuulumattomilla konsteilla. On vaikea nähdä, että esille tuoduista uusista ideoista voisi syntyä merkittävää liiketoimintaa.

Samaan aikaan kun Postin ydinliiketoiminta eli postinjakelu vähenee, jakelubisnekseen ilmaantuu jatkuvasti uusia toimijoita, joita ei Postin palvelu- ja hintataso miellytä. Yksityiset alueelliset jakeluyhtiöt jakavat jo sopimusasiakkaidensa posteja, Matkahuolto ja kansainväliset kuljetusyhtiöt haukkaavat pakettiliiketoiminnasta yhä suurempaa kakkua.

Viisainta olisi, että esimerkiksi haja-asutusalueella kiertäisi vain yksi kirjeiden, sanomalehtien ja pakettien jakelija ja mieluimmin varhain aamulla.

Yksi tapa turvata jakelun palvelutaso olisikin asettaa sanomalehtien jakelu Postin yleispalveluvelvoitteen piiriin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.