Ruokaketjussa vahvan on vaikea antaa periksi

Ruokaketjun kannattavuutta selvittävä vuorineuvos Reijo Karhinen arvioi, että ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on tulehtunut ja vahvasti jännitteinen. Osapuolet ovat poteroissaan. Hän katsoo, että yhteistä visiota tai tavoitteita tuskin syntyy nykyasetelmassa, jossa alkutuotannon kannattavuus on surkea.

Alaa ja sen käytäntöjä tunteville vuorineuvoksen lausunto tuskin oli yllätys. Alkutuotannon kannattavuusongelmat ovat pahentuneet lähes koko EU-jäsenyyden ajan ja suurin syy siihen on Karhisenkin mainitsema kaupan neuvotteluvoima, joka on rakentunut erittäin vahvaksi kilpailuviranomaisten suojeluksessa. Yksi osoitus kaupan ylivertaisuudesta on taannoinen yksipuolinen ilmoitus hintojen laskemisesta. Hintojen määrittely tuosta vain ei muilta ketjun osilta onnistuisi.

Kauppa on paitsi keskittynyt, se on lisäksi saanut haltuunsa ison osan elintarvikkeiden logistiikasta. Sinänsä järkevä tapa toimia on siirtänyt lisää katetta kaupalle.

On helppo puhua kauniisti alkutuotannon tukemisesta, mutta käytännössä vahvan on vaikea antaa periksi. Se johtuu tietysti siitä, että periksi antaminen merkitsisi omista tuotoista tinkimistä.

Elintarviketeollisuuden keskittyminen voisi taas viedä ojasta allikkoon eli tuotot kaupan ja elintarviketeollisuuden kesken jakautuisivat vain toisin, mutta alkutuotannolle ei edelleenkään jäisi yhtään nykyistä enempää. Ratkaisuksi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila väläytti kesällä S-ryhmän pilkkomista, jos mikään muu ei auta. Idea on siinä määrin mielenkiintoinen, että Karhisen soisi selvittävän myös sitä vuoden loppuun kestävän pestinsä päätteeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.