Ruokaketjussa vahvan on vaikea antaa periksi

Ruokaketjun kannattavuutta selvittävä vuorineuvos Reijo Karhinen arvioi, että ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on tulehtunut ja vahvasti jännitteinen. Osapuolet ovat poteroissaan. Hän katsoo, että yhteistä visiota tai tavoitteita tuskin syntyy nykyasetelmassa, jossa alkutuotannon kannattavuus on surkea.

Alaa ja sen käytäntöjä tunteville vuorineuvoksen lausunto tuskin oli yllätys. Alkutuotannon kannattavuusongelmat ovat pahentuneet lähes koko EU-jäsenyyden ajan ja suurin syy siihen on Karhisenkin mainitsema kaupan neuvotteluvoima, joka on rakentunut erittäin vahvaksi kilpailuviranomaisten suojeluksessa. Yksi osoitus kaupan ylivertaisuudesta on taannoinen yksipuolinen ilmoitus hintojen laskemisesta. Hintojen määrittely tuosta vain ei muilta ketjun osilta onnistuisi.

Kauppa on paitsi keskittynyt, se on lisäksi saanut haltuunsa ison osan elintarvikkeiden logistiikasta. Sinänsä järkevä tapa toimia on siirtänyt lisää katetta kaupalle.

On helppo puhua kauniisti alkutuotannon tukemisesta, mutta käytännössä vahvan on vaikea antaa periksi. Se johtuu tietysti siitä, että periksi antaminen merkitsisi omista tuotoista tinkimistä.

Elintarviketeollisuuden keskittyminen voisi taas viedä ojasta allikkoon eli tuotot kaupan ja elintarviketeollisuuden kesken jakautuisivat vain toisin, mutta alkutuotannolle ei edelleenkään jäisi yhtään nykyistä enempää. Ratkaisuksi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila väläytti kesällä S-ryhmän pilkkomista, jos mikään muu ei auta. Idea on siinä määrin mielenkiintoinen, että Karhisen soisi selvittävän myös sitä vuoden loppuun kestävän pestinsä päätteeksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Silmät on siniset

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Vaalipölyä

Rumaa ja ei niin kaunista

Haavetta kryptasta ei ole vielä haudattu

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.