Ruokamaakuntavuosi tuo esiin lähituotantoa

Pohjois-Savolla on tänä vuonna kunnia toimia Suomen ensimmäisenä ja Euroopan kymmenentenä ruokamaakuntana tittelillä European Region of Gastronomy (ERG). Vaikka nimikkovuosi ei juuri nyt katukuvassa näy, teemat ovat sitäkin ajankohtaisempia.

Maakunnan ERG-hankkeessa on tarkoituksena kehittää ruokamatkailua, mutta samalla tuodaan esiin lähiruuan merkitystä ja sen monipuolista tarjontaa.

Tällä hetkellä ei tarvinne erikseen muistuttaa vanhasta viisaudesta, jonka mukaan puhtaus on puoli ruokaa. Teemavuosi osuu nyt sopivasti Suomeen, missä hygieenisyys ja turvallisuus ovat ruuantuotannon vahvuuksia. Koko elintarvikeketjun perusta on vankka lainsäädännön, valvonnan ja alan omien korkeiden standardien ansiosta. Ruokaturvallisuuden pohjalta on hyvä kehittää makuelämyksiä.

Tunnustuksen saaminen vaati hankevastaavilta erinomaista markkinointia, mutta liioitteluun ei ole tarvinnut sortua. Pohjois-Savoa voi pitää jo vanhastaan ruokamaakuntana, joka tunnetaan vahvasta alkutuotannosta ja jalostuksesta sekä väkilukuun nähden vireästä ravintolakulttuurista.

Lähiruuan ja ruokaomavaraisuuden merkitys on valjennut viime päivinä kouriintuntuvasti jokaiselle suomalaiselle. Pohjois-Savossa esimerkiksi Valion Lapinlahden-tehdas ja Suonenjoen Maitomaan meijeri pitävät huolen, etteivät maito- ja juustotuotteet lopu ihan ensi hätään. Myös lihantuotannosta ja marja-alalta löytyy alueelta osaamista pitkältä ajalta. Kalanjalostus on nouseva ala. Olutvalikoimasta vastaavat Suomen ainoa itsenäinen kansainvälinen olutpanimo Olvi sekä laadukkaat pienpanimot. Lista jatkuu.

Kuopiossa ravintolaelämykset yltävät huipputason gourmet-ruuasta laajaan etniseen tarjontaan. ERG-hanke nostaa kuitenkin esiin laajalti maakunnan eri paikkakuntien keittiöiden osaamista.

Koronaviruksen takia koko maassa on peruttu tapahtumia alkukesään saakka, mikä sotkee gatsronomiavuodenkin suunnitelmia. Tunnustusta aiotaan kuitenkin juhlistaa syksyyn 2021 asti, joten tapahtumat saavat aikanaan osansa ja ravintolatkin ehtivät näyttää kyntensä.

Matkailukaan ei maailmasta lopu, vaikka saattaa olla, että koronan jälkeisessä ajassa kotimaahan tutustuminen korostuu maailmalla lentelyn sijaan. Läheltä tulevat raaka-aineet ovat jatkossakin arvossaan sekä ekologisista että kulinaarisista syistä. ERG-hanke ei hae Pohjois-Savoon niinkään massaturismia vaan maksukykyisiä ja herkuttelijoita. Jos vain markkinointi onnistuu, kekseliäät savolaiskokit hoitavat oman osansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Vanhat turvauhat ovat katveessakin olemassa

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Oppilailta ja opettajilta vaaditaan venymistä

Savonlinnalla riittää uskoa tulevaan

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.