Ruokapula metsässä

Kaikilla on omat ongelmansa eläinten kanssa. Pääkaupunkiseudulla tuskaillaan yksityisillä pihoilla ja julkisilla nurmikoilla ruokailevia kaneja, maakunnissa taas suurpetoja ja erityisesti karhuja, jotka tänä syksynä ovat alkaneet tulla pelottomasti ei vain maalaistaloihin, vaan myös kaupunkien omakotialueille.

Kaneista ei ole vaaraa ihmiselle, mutta karhuista on. Jokapäiväiset petouutiset panevat pohtimaan, mitä erämaissa on tapahtunut, kun niiden asukit tunkevat yks' kaks ihmisten ilmoille.

Yksinkertaisinta on tietysti syyttää yltiöpäisiä luonnonsuojelijoita, joitten harjoittaman mielipidemuokkauksen vuoksi karhu-, susi- tai ilveskanta on paisumassa vaarallisen isoksi ihmiselle.

Jotkut langettavat syytä luontokuvaajien ja erilaisten petosafarien järjestäjille: haaskalla ruokailevat karhut tottuvat olemaan pelkäämättä lähellä olevia ihmisiä. Kokeneet metsästäjät ovat havainneet, että nimenomaan metsästys on varmin keino saada pedot pelkäämään ja kunnioittamaan ihmistä.

Tänä syksynä karhujen runsaille pihavierailuille on olemassa kuitenkin myös tuiki luonnollinen selitys.

Ainakin itäisessä Suomessa metsissä marja- ja sienisato ovat jääneet nyt niin kehnoiksi, että metsän eläjillä on huutava pula ruuasta. Kun karhut eivät voi tankata itseään talvipaksuuteen korvessa, ne lähtevät nälissään ja epätoivoissaan etsimään ruokaa sieltä, missä sitä on liian kanssa - ihmisten jäteastioille.

Peto-ongelmaa ei siis olisi, jos metsissä olisi syötävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.