Ruokapula metsässä

Kaikilla on omat ongelmansa eläinten kanssa. Pääkaupunkiseudulla tuskaillaan yksityisillä pihoilla ja julkisilla nurmikoilla ruokailevia kaneja, maakunnissa taas suurpetoja ja erityisesti karhuja, jotka tänä syksynä ovat alkaneet tulla pelottomasti ei vain maalaistaloihin, vaan myös kaupunkien omakotialueille.

Kaneista ei ole vaaraa ihmiselle, mutta karhuista on. Jokapäiväiset petouutiset panevat pohtimaan, mitä erämaissa on tapahtunut, kun niiden asukit tunkevat yks' kaks ihmisten ilmoille.

Yksinkertaisinta on tietysti syyttää yltiöpäisiä luonnonsuojelijoita, joitten harjoittaman mielipidemuokkauksen vuoksi karhu-, susi- tai ilveskanta on paisumassa vaarallisen isoksi ihmiselle.

Jotkut langettavat syytä luontokuvaajien ja erilaisten petosafarien järjestäjille: haaskalla ruokailevat karhut tottuvat olemaan pelkäämättä lähellä olevia ihmisiä. Kokeneet metsästäjät ovat havainneet, että nimenomaan metsästys on varmin keino saada pedot pelkäämään ja kunnioittamaan ihmistä.

Tänä syksynä karhujen runsaille pihavierailuille on olemassa kuitenkin myös tuiki luonnollinen selitys.

Ainakin itäisessä Suomessa metsissä marja- ja sienisato ovat jääneet nyt niin kehnoiksi, että metsän eläjillä on huutava pula ruuasta. Kun karhut eivät voi tankata itseään talvipaksuuteen korvessa, ne lähtevät nälissään ja epätoivoissaan etsimään ruokaa sieltä, missä sitä on liian kanssa - ihmisten jäteastioille.

Peto-ongelmaa ei siis olisi, jos metsissä olisi syötävää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.