Ruokaturva tulee suomalaisille edulliseksi

Tiedot maataloudelle ja maaseudun elinkeinoille maksetuista tuista käynnistävät tuttuna kevään merkkinä keskustelun tukien tarpeellisuudesta. Kokonaispotti, viime vuonna noin kaksi miljardia euroa, on kiistatta suuri. Valtaosa summasta, 1,7 miljardia, kohdistui suoraan viljelijöille ja tilallisille.

Päivittelyn sijaan kannattaa jälleen pohtia, mitä rahalla saadaan. Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Minna-Mari Kaila laskee blogissa, että maataloustuet maksavat noin 1,4 euroa päivässä jokaista suomalaista kohti. Tilastokeskuksen mukaan suomalainen käytti toissa vuonna keskimäärin kahdeksan euroa päivässä ruokaan ja alkoholittomiin juomiin, mikä tekee noin 11 prosenttia kaikista kulutusmenoista. Kaila pitää puoltatoista euroa maltillisena vakuutusmaksuna puhtaasta ja turvallisesta ruuasta. Hän on oikeassa.

Jakoperusteita on varaa kehittää muun muas-sa siten, ettei niin sanottuun hömppäheinän viljelyyn kannusteta. Tukikritiikki on kuitenkin usein valitettavan pinnallista. Julkistalous luonnollisesti säästäisi, jos tuista luovuttaisiin, mutta sen seurauksena Suomi jättäytyisi tuontiruuan varaan. Maatalous ei vallitsevissa luonnonoloissa ole maassamme yhtä kannattavaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Elinkeinoa kuitenkin tarvitaan riittävän omavaraisuuden turvaamiseksi. Maailmanlaajuiset ruokakriisit ja koveneva kilpailu luonnonvaroista muistuttavat, miten lyhyt matka yltäkylläisyydestä on puutteeseen.

Valtaosa suomalaisista ymmärtää hyvin ruuan­ erityisaseman elämässä ja taloudessa. Viime vuoden Gallup Elintarviketiedon mukaan 64 prosenttia katsoi, että maataloutta on tuettava ruuan riittävyyden ja laadun turvaamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.