Ruokaturva tulee suomalaisille edulliseksi

Tiedot maataloudelle ja maaseudun elinkeinoille maksetuista tuista käynnistävät tuttuna kevään merkkinä keskustelun tukien tarpeellisuudesta. Kokonaispotti, viime vuonna noin kaksi miljardia euroa, on kiistatta suuri. Valtaosa summasta, 1,7 miljardia, kohdistui suoraan viljelijöille ja tilallisille.

Päivittelyn sijaan kannattaa jälleen pohtia, mitä rahalla saadaan. Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Minna-Mari Kaila laskee blogissa, että maataloustuet maksavat noin 1,4 euroa päivässä jokaista suomalaista kohti. Tilastokeskuksen mukaan suomalainen käytti toissa vuonna keskimäärin kahdeksan euroa päivässä ruokaan ja alkoholittomiin juomiin, mikä tekee noin 11 prosenttia kaikista kulutusmenoista. Kaila pitää puoltatoista euroa maltillisena vakuutusmaksuna puhtaasta ja turvallisesta ruuasta. Hän on oikeassa.

Jakoperusteita on varaa kehittää muun muas-sa siten, ettei niin sanottuun hömppäheinän viljelyyn kannusteta. Tukikritiikki on kuitenkin usein valitettavan pinnallista. Julkistalous luonnollisesti säästäisi, jos tuista luovuttaisiin, mutta sen seurauksena Suomi jättäytyisi tuontiruuan varaan. Maatalous ei vallitsevissa luonnonoloissa ole maassamme yhtä kannattavaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Elinkeinoa kuitenkin tarvitaan riittävän omavaraisuuden turvaamiseksi. Maailmanlaajuiset ruokakriisit ja koveneva kilpailu luonnonvaroista muistuttavat, miten lyhyt matka yltäkylläisyydestä on puutteeseen.

Valtaosa suomalaisista ymmärtää hyvin ruuan­ erityisaseman elämässä ja taloudessa. Viime vuoden Gallup Elintarviketiedon mukaan 64 prosenttia katsoi, että maataloutta on tuettava ruuan riittävyyden ja laadun turvaamiseksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hallitus maltillisestiliikkeelle väylähankkeilla

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.