Ruotsidemokraatit saavat lisävauhtia autopaloista

Kaikkiaan noin sata autoa tuhoutui maanantai-iltana alkaneissa tulipaloissa, joita huppupäiset ja naamioituneet henkilöt polttopulloilla sytyttivät Göteborgissa, Trollhättanissa, Tukholmassa ja Uppsalassa erityisesti maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla. Silminnäkijöiden mukaan teot olivat hyvin organisoituja. Poliisi kertoi tiistaina, että teoista epäiltynä oli pidätetty kaksi henkilöä.

Pääministeri Stefan Löfvenin johtamalle istuvalle hallitukselle tuhotöiden sarja tuli äärimmäisen huonoon aikaan huonoon aikaan. Ruotsin valtiopäivävaaleihin on aikaa enää kolme ja puoli viikkoa. Vaaliteema oli jo ennen autopaloja turvallisuus, joten mitä luultavimmin maanantai-illan tapahtumista kärsii Ruotsin hallitus.

Ruotsissa muistutettiin jo tiistain, miten hallitus vastaa poliisin resursseista ja miten juuri hallitus voi vaikuttaa poliisin valtaoikeuksiin. Vaikka hallitus onkin jo aikaisemmin koventanut rangaistuksia esimerkiksi aserikoksista ja kasvattanut poliisien määrää, maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit saavat epäilemättä lisävauhtia vaalivankkureihinsa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ehätti tiistaina ehdottamaan, että Ruotsi pyytäisi apua muiden EU-maiden poliisivoimilta, kun oma poliisi ei kykene estämään tuhotöitä. Vilpittömäksi naamioitu ehdotus oli tietysti ankaraa pilkkaa hallitusta kohtaan.

Populistipuolueelle ominaiseen tapaan ei ole aina väliksi, vaikka puheet eivät olisi johdonmukaisia. Nyt EU-maiden apu kelpaisi, vaikka ruotsidemokraatit tahtookin Ruotsin irti EU:sta.

Tuoreen kannatuskyselyn mukaan sosiaalidemokraattien kannatus oli elokuun alkupäivinä tehdyssä kyselyssä 25,8 prosenttia, maltillisen kokoomuksen 20,3, ruotsidemokraattien 16,8 ja keskustan 10,3 prosenttia. Ruotsidemokraattien uskotaan yltävän yli 20 prosentin kannatukseen ja sosiaalidemokraateille povataan historian kehnointa vaalitulosta. Vaikuttaa kovasti siltä, että muiden puolueiden kantojen lähentyminen ruotsidemokraattien kanssa kasvattaa yhä populistipuolueen kannatusta.

Jos ruotsidemokraatit todella yltävät yli 20 prosentin kannatukseen 9. syyskuuta järjestettävissä vaaleissa, on ennakoitu, että uuden hallituksen rakentamisesta tulee erittäin vaikeaa. Åkesson on toivonut oikeistohallitusta, jonka syntyminen saattaa hyvinkin olla maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien tuen varassa.

Vaalien asetelmaa tuskin muuttaa mikään, ellei sitten poliisi esimerkiksi löydä autojen polttamisille jotakin sellaista selitystä, joka johtaa huomion pois esimerkiksi maahanmuuttajien aiheuttamista levottomuuksista. Toistaiseksi poliisi on kommentoinut, että rikoksia on todennäköisesti organisoitu sosiaalisessa mediassa, missä nuoria on yllytetty tekoihin. Teoriassa on siten aivan mahdollista, että joku taho on suunnitellut autojen polttamisoperaation vaikuttaakseen vaaleihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.