Ruotsin kautta

Takavuosina oli tapana, että Suomessa kiusalliset ulkopoliittiset asiat kierrätettiin julkisuuteen Ruotsin kautta. Kun suomalaiset tiedotusvälineet eivät uskaltaneet, olivat ruotsalaiset rohkeampia.

Tapa näyttää edelleen elävän, ei kuitenkaan enää ulkopoliittisissa asioissa. Nyt Ruotsin kautta kierrätetään suomalaisten poliitikkojen yksityiselämään liittyviä paljastuksia.

Ruotsalaisella nettisivulta saattoi maanantaista lähtien lukea pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) entiselle naisystävälleen Susanna Ruususelle (ent. Kuronen) lähettämiä tekstiviestejä. Lemmekkäiden viestien sisältö on selvästi intiimimpi kuin ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) kohuttujen tekstiviestien sisältö.

Tekstiviestit julkisti Suur-Tukholma -lehden toimituskuntaan kuuluva sosiaalipolitiikan dosentti Seppo Isotalo. Hän väittää saaneensa viestit suomalaiselta tiedotusvälineeltä. Ilmeisesti kyse on dokumentista, jonka Pääministerin morsian -kirjan kustantaja aikanaan luovutti Helsingin käräjäoikeudelle. Oikeus julisti dokumentin salaiseksi, joten Suomessa sitä ei olisikaan ilman rangaistusta voinut julkaista.

Vanhaselle viestien julkistaminen on luonnollisesti kiusallinen asia. Sillä saattaa olla vaikutusta hänen asemaansa keskustan puheenjohtajana. Keskustan jäsenissä on runsaasti arvokonservatiiveja, joille intiimien tekstiviestien putkahtaminen julkisuuteen on liikaa.

Viestien sisällöllä ei kuitenkaan näytä olevan mitään tekemistä Vanhasen viranhoidon kanssa. Viestit liittyvät kahden aikuisen ja vapaan ihmisen seurusteluun, joka ei edes ollut salaista. Viestien väitettyä yhteiskunnallista merkitystä on kovin vaikea hahmottaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.