Ruotsin on kuljettava Uudenmaan reittiä

Kun Suomi ryhtyi laittamaan aisoihin koronaepidemian etenemistä, ensimmäisiä ja järeimpiä keinoja oli muun kuin välttämättömän liikkumisen estäminen Uudenmaan ja muun maan välillä. Syy oli selkeä. Uusimaa oli viruksen otteessa muuta maata tiukemmin. Rajoitukset purettiin joidenkin mielestä turhankin ripeästi, kun tilanne tasaantui. Tosin pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti vahvasti tuolloin, että nyt ei ole oikea aika lähteä mökeille.

Lukuisissa muissa maissa on Suomen tavoin padottu kulkutaudin etenemistä monenlaisilla rajoituksilla. Se on näkynyt konkreettisesti katukuvassa, kun ihmisiä on ollut normaalia huomattavasti vähemmän liikkeellä.

Toisin on Ruotsissa. Siellä on vannottu siihen, että rajoituksilla ei ole lopulta merkitystä. Valtionepidemiologi Anders Tegnell on luottanut laumasuojaan perustuvaan koronastrategiaan järkähtämättä. Hänen mukaansa tukholmalaisista jopa 40 prosenttia on koronalle immuuneja jo kuluvan kuun lopussa, kun taas taudin toinen aalto runtelee pahoin Suomea syksyllä.

Ruotsin valitsemaa koronalinjaa on hämmästely laajasti eri puolilla maailmaa. Myös Ruotsissa ovat alkaneet hälytyskellot soida, ja Tegnell on saanut arvovaltaisia opponentteja. Heihin kuuluu Tegnellin edeltäjä Annika Linde. Laumaimmuniteetti näyttääkin toteutuvan huomattavasti heikommin kuin Tegnell on aiemmin julkisuuteen lausunut. Lisäksi Ruotsin koronakuolleisuus on väkilukuun suhteutettuna maailman korkein. Tietoja, joita ei voi ohittaa olankohautuksella.

Ruotsissa on herännyt huoli, jääkö se eristyksiin, kun muut maat avaavat rajojaan. Sen enempää Tegnell kuin Lindekään eivät näe perusteita, että ruotsalaisilta estettäisiin pääsy muihin maihin.

Näkemys on erikoinen. Ruotsi on valinnut tietoisesti linjansa. Sen seurauksena maan koronatilanne on juuri tällä hetkellä huomattavasti heikompi kuin naapurivaltioissa. Se on fakta, vaikka erilaisten strategioiden lopputulemaa ennen rokotuksen tulemista kukaan ei tiedäkään.

Kun Uusimaa eristettiin muusta Suomesta huhtikuun alkupuolella, perusteena oli nimenomaan sama kuin on Suomen ja Ruotsin välillä nyt: rajan takana oleva heikompi koronatilanne. Ja Ruotsin tilanne eroaa Suomesta selvästi enemmän huonompaan suuntaan kuin erosi Uudenmaan tilanne suhteessa muuhun Suomeen.

Muut Pohjoismaat Ruotsia lukuunottamatta ovat saaneet ainakin toistaiseksi vakautettua koronatilannettaan. Ruotsalaisten kulkeminen rajan yli lähitulevaisuudessa olisi sellainen kansanterveydellinen riski, jota hallituksen ei pidä ottaa. Silloin naapurimaamme asiantuntijoineen käytännössä olisi päättänyt, miten koronan vastaisessa taistelussa toimitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.