Ruotsista Venäjään

Vuonna 2008 Suomessa palautettiin mieliin 200 vuotta sitten käytyjä Suomen sodan taisteluita. Koko vuoden jatkuneet tapahtumat ja juhlallisuudet tekivät eläväksi aikaa ja ihmisiä, jotka ovat säilyneet kansakunnan muistissa ennen muuta kansallisrunoilija J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden välityksellä.

Savolaiset osallistuivat 200-vuotismuisteloihin suurella innolla, koska Savo oli yksi sodan päänäyttämöistä ja monet Vänrikki Stoolin tarinoiden hahmoista maakunnan omia poikia. Näyttävimmät ja runsaimmat muistojuhlat järjestettiin ilman muuta Iisalmessa, koska lokakuussa 1808 käyty Koljonvirran taistelu oli Suomen armeijan komein voitto koko sodan aikana.

Sota ei ollut kuitenkaan ohi vielä vuoden 1808 päättyessä, vaikka Venäjä oli jo käytännössä voittanut sen ja ottanut Suomen Ruotsilta, joka oli hallinnut maata seitsemän vuosisadan ajan. Viimeiset taistelut käytiin vuoden 1809 alkupuolella Ruotsin puolella samaan aikaan, kun Suomessa alettiin jo valmistautua elämään uusien hallitsijain alamaisuudessa.

Maaliskuun lopulla 1809 pidetyt Porvoon maapäivät - tai valtiopäivät, kuten on totuttu sanomaan - nostivat Suomen Venäjän keisari Aleksanteri I:n sanoin "kansakunnaksi kansakuntien joukkoon".

Itäiselle Suomelle autonomian aika merkitsi ennenkokematonta nousukautta. Saimaan kanavan valmistuminen avasi vesitien maailman suurille merille ja erityisesti Pietarin miljoonakaupunkiin. Se toi vaurautta koko laajalle itäiselle järvialueelle. 1800-luvun lopulla alkaneet venäläiset sortokaudet loivat uhkan nousevalle suomalaisuudelle, mutta tsaari-Venäjän romahtaessa 1917 suuriruhtinaskunta olikin jo valmis ottamaan ohjat omiin käsiinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.