Ryppyjä rakkaudessa

Valtiovalta on patistellut kuntia liittymään yhteen tai vähintäänkin lisäämään yhteistyötä, ja näin on myös tapahtunut. Monet liitot ovat onnistuneet, mutta näyttää olevan myös niitä, joissa avioehtojen tulkinnasta käydään jatkuvia kärhämiä.

Pohjois-Savon kuuluin tapaus on Juankosken-Kaavin kuntaparin yhteiselo. Raju taisto Kaavin yläkouluopetuksen siirtämisestä ainakin tilapäisesti Juankoskelle saatiin rauhoittumaan viime kesänä. Korvaava kiista on viriämässä nyt terveyskeskuspäivystyksestä.

Kuntaparisopimuksen mukaan päivystys hoidettaisiin Kaavilla. Juankosken kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin kunnostaa terveyskeskuksensa, ja kansanterveystyön kuntayhtymässä tehdyn päätöksen mukaan päivystys sijoitetaankin Juankoskelle. Kaavilla täyskäännös on herättänyt väistämättä ärtymystä. Paikallislehti Koillis-Savon mukaan kunnan johto ryhtyy neuvottelemaan yhteistyöstä Tuusniemen kanssa, jotta päivystys saataisiin säilymään Kaavilla.

Koulukiistaan nähden osat ovat siis vaihtuneet: Kaavi haluaa pitäytyä sopimuksessa, jonka Juankoski on mitätöinyt käytännön toimillaan. Jatkuva riitely kuntien välisten sopimusten tulkinnasta ei anna kovin hyvää kuvaa arkipäivän kunnallispolitiikan tasosta.

Juankosken ja Kaavin kärhämät eivät ole Pohjois-Savossa suinkaan ainoat. Neljän yläsavolaisen kunnan Sote-yhtymä on toinen paha tulehduspesäke. Vieremäläiset ja sonkajärveläiset ovat sopeutuneet ilmeisen rauhallisesti sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämiseen paljolti Iisalmen johdolla. Sen sijaan kiuruvetiset ovat kerta toisensa perään nousseet takajaloilleen Sote-yhtymän johdon taipumuksesta keskittää toiminnot Iisalmeen. Suurin kiista syntyi maatalouslomituksen johdon viemisestä Iisalmeen, vaikka Kiuruvesi on maan vankinta maidontuotantoaluetta.

Auttaisiko kuntia, jos niissä muistettaisiin vanhan sananlaskun viisaus, miten "jaettu ilo on paras ilo"? Yksisilmäinen jyrääminen synnyttää aina vastarintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Pienetkin askeleet ovat tärkeitä Ukrainan kriisissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.