Ryppyjä rakkaudessa

Pohjois-Savo tarvitsee vahvoja kuntia, joilla riittää pontta niin kunnallisten palvelujen kuin elinkeinoelämänkin kehittämiseen. Ilman tätä ei väkiluvun jatkuvaa vähenemistä saada katkaistuksi.

Kuopion ja Siilinjärven yhdistämisestä 120 000 asukkaan kaupungiksi on puhuttu ja jopa vaadittu arvovaltaisilta tahoilta. Käytännön edellytyksiä ei tälle superfuusiolle ole kuitenkaan vielä löytynyt. Yli 20 000 asukkaan kuntana Siilinjärvi on katsonut, että sillä on edellytykset jatkaa mainiosti myös itsenäisenä.

Kuopion sijasta Siilinjärvi on lähtenyt tavoittelemaan tiiviimpää yhteistyötä pienempien naapureittensa Maaningan ja Nilsiän kanssa, ja sen myötä kolme kuntaa ovat yhdistäneet terveyspalvelujaan. Ns. Siiliset-yhteistyön rinnalla on viety eteenpäin myös ajatusta, että Siilinjärvi ja Maaninka voisivat lyödä hynttyyt kaikin puolin yhteen jo vuonna 2013 eli vain reilun puolentoista vuoden kuluttua.

Vaikka Siilisetissä liikkeelle lähdettiin hyvin aikomuksin ja suurin toivein, niin uudessa suhteessa on alkanut ilmetä myös ryppyjä. Mistään suuresta kolmiodraamasta ei ole vielä kyse, vaan toistaiseksi erimielisyyttä on vain kolmikon keskinäisestä rahankäytöstä. Sekä Maaninka että Nilsiä katsovat, että Siilinjärvi on maksattanut naapureillaan sellaistakin, mikä kuuluisi sen itsensä maksettavaksi.

Julkisuudessa olleitten tietojen mukaan tulkintaerimielisyydet koskevat muutamaa sataa tuhatta euroa. Summat eivät ole ylikäymättömiä millekään osapuolelle, vaan kyse on enemmänkin periaatteesta: voivatko yhteistyökumppanit luottaa siihen, että ns. isäntäkunta - tässä tapauksessa Siilinjärvi - ei vedä kaikessa hiljaisuudessa kotiinpäin.

Yhteistyössä tarvitaan luottamusta. Se taas syntyy vain avoimuudesta. Jos numerot kertovat, että Maaninkaa ja Nilsiää on laskutettu liikaa, niin virhe on korjattavissa rahalla ja rehdillä kädenpuristuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.