Sääntely jakoi säästöpankkileirin kahtia

Torstaina ratkesi lopullisesti, että säästöpankkileirikin jakautuu osuuspankkiryhmän tavoin kahtia.

Säästöpankkiliitosta tulee 25 säästöpankin keskusyhteisö viimeistään ensi vuoden alussa. Samalla siitä irtautuu osa nykyisistä jäsenistä, joista tulee yhdessä uusi Oma Säästöpankki.

Yhdistyksenä toimineesta Säästöpankkiliitosta tulee osuuskunta. Yhteenliittymällä on hallintoneuvosto, johon kuuluu 24 jäsentä eli kaikkien säästöpankkien hallitusten puheenjohtajat. Nooa Säästöpankki Oy jää vaille edustusta, koska se on lähes kokonaan säästöpankkien omistama säästöpankki.

Säästöpankkiliiton hallituksen ja muodollisesti myös hallintoneuvoston valitsee osuuskunnan yleinen kokous, jossa jokaisella säästöpankilla on ääniä suhteessa sen omaan taseeseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Iisalmessa pääkonttoriaan pitävä säästöpankki Optia on Säästöpankkiliiton osuuskunnan kokouksissa suurin vallankäyttäjä, joskin sen taseen perusteella määritetty yli 10 prosentin ääniosuus leikkautuu enintään 10 prosenttiin kokouksen kokonaisäänimäärästä.

Äänet merkitsevät valtaa. Valta puolestaan merkitsee vastuuta. Toisin sanoen jos joskus tulee tilanne, että joku yhteenliittymän säästöpankeista ajautuu tilanteeseen, jossa sitä on tuettava, suurimmat ottavat harteilleen enemmän kuin pienimmät. Vaikka yhteenliittymä korostaa, ettei se ole konserni, se on kuitenkin varsin tiukka toiminnallinen ja laskennallinen kokonaisuus.

Hallintoneuvostossa ja hallituksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni, eli pankkien väliset tase-erot eivät näy yhteenliittymän arjessa.

Hallintoneuvosto valvoo keskusyhteisön hallintoa ja antaa sille ohjeita. Joskus takavuosina tätä elintä sanottiin alueellisissa säästöpankeissa piponjako-organisaatioksi, koska sillä ei ole suoranaista vaikutusvaltaa käytännön päätöksiin.

Uusi yhteenliittymä pysyy taseeltaan viidenneksi suurimpana pankkikonsernina. Suurin on Nordea Pankki Suomi, toiseksi suurin OP-Pohjola-ryhmä, kolmanneksi suurin Danske Bank ja neljänneksi suurin Aktia.

Yhteisvastuuseen säästöpankkileirin ajoi ensi vuoden alussa kiristyvä pankkisääntely. Viranomaiset katsoivat, ettei tähänastinen järjestely mahdollistanut säästöpankkien käsittelemistä ryhmänä.

Ryhmään rakennettavasta keskuspankista tulee paikallispankkien tukkupankki. Se saa ulkoisen varainhankinnan tehtävät ja ulkopuolisten arvioiman luottoluokituksen.

Kaiken kaikkiaan uusi yhteenliittymä muistuttaa OP-Pohjola-ryhmää, josta siitäkin aikanaan osa lähti omille teilleen ja muodosti oman pankkiryhmän, joka on nykyään POP Pankki.

Uusi Oma Säästöpankki jää itsenäiseksi, mikä perustuu muun muassa sellaisiin pelkoihin, että yhteenliittymässä valta ja rahat valuvat Helsinkiin. Niin koivunlehtipankitkin aikanaan ajattelivat. Turha pelko taisi olla.

Pankit saavat olemassaolonsa oikeutuksen toimimalla asiakkaidensa parhaaksi. Hallinto on lopulta aivan sivuseikka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyvä kaupunki

Huono tasku on vain koriste

Rinteen poissaolosta haaste SDP:lle

Puolustusvoimat ryhtyi pakosta maineenhallintaan

Moraalin kulmakivet

Sähkön hinta jatkaa nousua vielä pitkään

Keskitytkö enää mihinkään?

Trump lietsoo kahtiajakoa vaalit jo mielessään

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.