Sääntely purettava

Suomalaiset voivat vielä puolisentoista kuukautta käydä halutessaan ostoksilla myös sunnuntaisin. Syksyllä yli 400 neliömetrin suuruiset liikkeet taajamissa joutuvat sunnuntaisin sulkemaan ovensa, mutta saavat avata ne jälleen joulun lähestyessä. Taajamien ulkopuolella kauppojen aukioloa ei säännellä.

Tavallisille ihmisille aukioloaikojen sääntely aiheuttaa päänvaivaa. On otettava huomioon vuodenaika, myymälän sijainti ja vielä sen koko.

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa epäkohta, joka sekavasta lainsäädännöstä seuraa. Sääntely vääristää myös kilpailua.

Tämän on huomannut myös kilpailusta vastaava työministeri Tarja Cronberg (vihr.), joka lehtihaastattelussa (Aamulehti 17.7.) ihmetteli, miksi eräiden huoltoasemaketjujen pinta-alaltaan suuret elintarvikemyymälät voivat olla avoinna läpi vuorokauden pienten kioskien tapaan. Kyse on ABC-ketjun kaupoista.

Cronberg aikoo ottaa voimassa olevan liikeaikalain tarkasteluun tältä osin.

Lakia testataan myös syksyllä oikeudessa, kun se ottaa kantaa Kajaanissa sijaitsevasta ABC-myymälästä tehtyyn kanteluun. Myymälää syytetään nimenomaan liikeaikalain rikkomisesta.

Työministerillä olisi käytössään hyvä keino, jolla ongelmista kertaheitolla päästäisiin. Kauppojen aukioloajat voitaisiin vapauttaa sääntelystä kokonaan. Kuluttajien ei tarvitsisi sunnuntaisin katsella almanakkaa, karttaa tai myymälöiden pinta-aloja. Kaikki kauppiaat lähtisivät kilpailuun samalta viivalta.

Sellaista muutosta Cronberg ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan aio esittää. Vahinko. Sekamelska jatkuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.