Säästöä seinistäkin

Valtion keskushallintokin on havahtumassa siihen, että seinät ovat yhtäläinen kuluerä kuin ihmiset. Tähän saakka julkisia menoja on karsittu pääsääntöisesti lopettamalla työpaikkoja ja vähentämällä sen myötä kansalaisten palveluja kunnissa ja maakunnissa. Se ei ole ollut aina kovin onnistunutta politiikkaa, koska säästöistä on ollut monesti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Sen sijaan seinistä säästäminen on jo lähtökohdiltaan järkevää toimintaa. Miksi valtion laitosten pitäisi sijaita Helsingin keskustan kalleimmissa kortteleissa, kun asiat hoituvat huomattavasti edullisemmin vähän kauempana Senaatintorilta? Helsingin Sanomien mukaan virkakunta on nyt aloittanut vetäytymisensä halvempiin kaupunginosiin, ja maakunnissa tätä kehitystä tervehditään suurella ilolla.

Yhteiskunnallisen tasapuolisuuden nimissä valtiollisen virkakoneiston ei pitäisi pysähtyä perääntymisretkellään Helsingin reunamille vaan jatkaa rohkeasti eri puolille valtakuntaa. Monissa maakuntakaupungeissa toimitiloja on vuokrattavissa pilkkahintaan siitä, mitä ne maksavat pääkaupunkiseudulla.

Julkisten palvelujen karsintaa ja keskittämistä suuriin kasvukeskuksiin on perusteltu maakuntien ihmisille sillä, että "eihän kukaan asioi enää virastoissa, kun asiat hoituvat sähköisesti". Jos tämä peruste hyväksytään, niin ehdottomasti järkevintä olisi alueellistaa keskushallinto kaupunkeihin, joissa kiinteistöjen hinnat ovat pohjalukemissa. Elinkeinoelämän rajujen rakennemuutosten jälkeen näitä edullisia kaupunkeja kyllä riittää Suomessa.

Keskushallinnon työpaikkojen alueellistaminen ei laske vain valtion kiinteistömenoja vaan säästää myös laitosten ja virastojen työntekijöiden yleisissä elämisen menoissa. Maakunnista ei ole juurikaan varaa muuttaa kalliille pääkaupunkiseudulle. Sen sijaan sieltä maakuntiin uskaltautuville tuo muutto hintatason rajun eron vuoksi silkkaa puhdasta voittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.