Säästölinja voi poikia vaarallisia seurauksia

Julkisen sektorin säästöpäätökset ovat vaikuttaneet laajalti yhteiskuntaan. Yksi menoleikkausten kohde on turvallisuuskoneisto, eli käytännössä poliisi. Hyvin lähellä sitä ovat tulli ja rajavartiolaitos. Säästövuosina yksityinen turvallisuusalan liiketoiminta on kasvanut räjähdysmäisesti.

Suomen sisäisessä turvallisuusilmastossa on tapahtunut muutos aggressiivisempaan ja suvaitsemattomampaan suuntaan, vaikka sitä ei välttämättä virallisissa tutkimuksissa tai selvityksissä myönnetä.

Yleinen lainkuuliaisuus on laskenut, mikä näkyy esimerkiksi liikenteessä. Turvattomuus on kasvanut, kun poliisi ei kykene jalkautumaan ihmisten pariin. Yhteiskunnan arvomaailmassa on tapahtunut muutos huonompaan suuntaan. Välinpitämättömyys on kasvanut.

Ongelmien taustalla on lukuisia tekijöitä. Syrjäytyminen aiheuttaa rauhattomuutta sekä toivottomuutta ja heijastuu usein jopa perheen pienimpien käyttäytymiseen. Taloudellisissa ongelmissa painiskelevat kansalaiset kokevat tulleensa kohdelluiksi epäoikeudenmukaisesti.

Kuilu hyvä- ja vähäosaisten välillä on kasvanut. Yhteiskunnan eriarvoistuminen lisää katkeroitumista ja heijastuu yleiseen turvallisuuteen. Yhteiskunnan on tehtävä laajalla rintamalla töitä epäkohtien vähentämiseksi.

Lainvartijan tehtävänä on taata turvallisuus tehokkaalla toiminnalla. Suomalainen poliisi ei ole lietsonut puheillaan eikä teoillaan rauhattomuuden tai väkivallan kasvua. Nuo ilmiöt hiipivät yhteiskuntaan eriarvoisuuden kasvun myötä. Myös kansainväliset kriisit tuntuvat Suomessa.

Turvallisuusilmaston muutos etenee hiljaa, mutta varmasti. Jos tilanne karkaa käsistä, lain ja järjestyksen palauttaminen on vaikeaa ja kallista. Jo vuosia sitten kävi selväksi, ettei Suomi ole enää lintukoto. Siitä ovat todisteena esimerkiksi Jokelan ja Kauhajoen massamurhat.

Poliisin, tullin ja rajavartioston yhteistyö on esimerkillistä. Turvakoneistomme laatua ja toimintakykyä on parannettava entisestään. Tämä tarkoittaa väen lisäämistä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan sekä kenttätyöhön kaduille, toreille ja rajoille. Myös lainsäädännön on pysyttävä ajan tasalla.

Yksityiset vartiointiliikkeet ovat hyvä ja tehokas apu poliisille. On kuitenkin vaarana, että näiden kahden ammattiryhmän raja hämärtyy. Poliisin pitää fyysisesti näkyä muutenkin kuin hälytystilanteissa. Poliisi lisää jo näkyvyydellään turvallisuuden tunnetta kansalaisissa.

Poliisihallitus ja ministeriö pyrkivät organisatorisilla ratkaisulla helpottamaan tilannetta. Muutoksiin pätee kuitenkin vanha hokema: Tyhjästä on paha nyhjäistä.

Suomen on osallistuttava edelleen aktiivisesti myös poliisin, tullin ja rajavartioston kansainväliseen yhteistyöhön. Viime viikkojen suuri keskustelunaihe on ollut Schengenin sopimus, joka takaa kansalaisten vapaan liikkuvuuden sopimuksen piiriin kuuluvissa EU-maissa. Rajatarkastuksia aiotaan tiukentaa Ranskan vaatimuksesta väliaikaisesti Tunisian tapahtumien vuoksi.

Vapaa liikkuvuus on hieno asia. Jos kuitenkin jonkun Schengen-maan sisäinen turvallisuus on uhattuna, EU:n kyettävä reagoimaan tilanteeseen nopeasti. Suomessakin odottaisi laajempaa ja kriittisempää yhteiskunnallista keskustelua tältä pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.